Followers

19.8.10

Astaghfirullahalaziim...

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Apa pandangan kalian bila membaca dialog-dialog seperti di bawah?

klik untuk imej lebih jelas

Nampaknya kita perlu lebih peka terhadap isu-isu umat Islam di negara ini. Yang berfikiran cenderung kepada sesat begini semakin ramai. Dan mereka kebanyakannya adalah anak-anak muda generasi baru yang saban hari terdedah kepada cara hidup liar dan bebas.

Kakchik bimbang sekali. Bagaimana kita nak selamatkan mereka? Bagaimana pula kita nak lindungi diri dan ahli keluarga kita?

22 comments:

  1. Salam ramadhan, kak chik,
    Dah baca ttg ni. Blog dia semua dah delete kan? tak tau cmana nak check, adakah budak tu masih muslim. katanya "i have my own god". Kesian dia, macam mana perasaan ibubapanya ya? Moga dia dapat hidayah. Amin...

    ReplyDelete
  2. salam kakchik.. nampak sangat tak ada pegangan agama tu..
    ntah macammana sanggup keluar perkataan begitu..

    ReplyDelete
  3. berdasarkan maklumat yg sy dapat , budak ni aliran punk/skinhead..jadi tak heran lah perangai cam ni...memang dah rosak..dan ade org kata, baru form 3..then sgt2 mentah dan kurang cerdik (byk)

    ini yang kita nampak ni kak chik..yg kita tak nampak?lagilah byk...

    budak mcm ni takleh dilawan ckp, kang kita nampak mcm sama taraf dgn dia..yg boleh dibuat, pihak berkuasa ambil tindakan...tapi tulah, kat facebook diorg leh detect ke alamat/sapa orgnya?

    ReplyDelete
  4. Sekarang Nie Macam2 Diorg Nie =.=
    X Tahu Nak Cakap Ape

    New Entry Prof-Hariz
    Ayie Tak Puasa Tapi Nak Raya.

    ReplyDelete
  5. Wkslm nur. Kakchik tak sempat nak tengok pun blog dia. Cukuplah dgn baca dialog di wall fb dia. Memang dah teruk akidah budak tu. Kita pun tak tahu l/belakang keluarganya macamana. Bkn dia seorang bahkan semua kawan2nya tu.

    ReplyDelete
  6. Wkslm HaSue. Masalah akidah yang teruk. Bila dah boleh tulis macam tu, bayangkan apa yg dibualkan antara mereka di alam nyata. Allahu Akbar!

    ReplyDelete
  7. Catlina, kakchik pun ada rasa-rasa yang bahasa tu datang dari budak-budak begitu. Kalau kat sini pun kadang-kadang bertembung jenis itu dalam lif, dengara bahasa dan cara bercakap mereka pun boleh buat kita sedih. Kakchik yakin, ramai lagi kat luar sana muda-muda sebegitu.

    ReplyDelete
  8. Hariz, kita tak mampu nak cakap, kita tulis. Moga-moga Kerajaan amil berat, lebih berat.

    ReplyDelete
  9. tiha, bila dah tak percaya kat agama sendiri, malu itu tiada dalam kamus mereka kot.

    ReplyDelete
  10. astaghfirullahalazim...
    teruk betul mereka!

    ReplyDelete
  11. Astaqfirullahalazim......

    mereka ni org islam ke org melayu celop?

    tkejut sgt zmn da maju tp otak mereka ni maseh kt blkg..

    bljr la kt mn2 ilmu agama islam yg sah jgn buat tuhan sendiri ikut suke ati dia je..

    sedeh2 dunia da nk kiamat..

    ReplyDelete
  12. Nur Azila, tentu ada salah didikan di mana-mana sepanjang mereka membesar. Kesian kan?

    ReplyDelete
  13. lov_note, mereka dah rosak akidah. kakchik rasa banyak faktor yang menyebabkan mereka jadi begini.

    ReplyDelete
  14. nak maju punya pasal..adat dan bangsa sendiri dilupakan..lagi dasat, agama pun dia nak buat baru peh..hebat! :P

    singgah lagi ni kak chik hehehe

    ReplyDelete
  15. macama-macam dah perkara pelik dan mengarut berlaku sekarang ni. budak-budak mentah dah pandai melawan Tuhan, kita bimbang sungguh. macamanalah agaknya e-ein nak membesar dengan suasana masyarakat yang tak kondusif ni. kakchik selalu terfikir, besarnya cabaran mendidik anak dlm keadaan manusia makin jauh dari agama ni. catlina tentu lagi risau.

    ReplyDelete
  16. masih boleh tuh buh nama salleh! huh melayu yg nyatanye tidak mau pd Islam..syg skali tidak tau hargai Iman yg begitu mahal!Ya Allah bagilah hidayah pd budak nih...amin!

    ReplyDelete
  17. mokwo, budak ni memang hilang pedoman tapi kakchik sgt2 berharap ibu bapanya atau guru2nya dapat bantu dia kembali ke pangkal jalan. masih remaja ni kak.

    ReplyDelete
  18. dulu bila dikatakan melayu, automatik Islam,
    sedangkan Allah tak pandang bangsa,
    tapi agama.

    ReplyDelete
  19. One Siti, orang Melayu kita ni ramai yang lupa bahawa Islam itu untuk semua. Mereka ingat Islam itu hak eksklusif orang Melayu, tu yang selalu 'take things for granted' tu.

    ReplyDelete

Kakchik ucapkan terima kasih banyak sebab teman-teman sudi memberi komen. Insyaallah kakchik akan membalasnya secepat mungkin.

Related Posts with Thumbnails