Followers

30.6.10

Cara Wardina Mendidik Anak: Panduan Untuk Ibu Bapa Terutama Bapa

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Ada satu artikel menarik tulisan Wardina Safiyyah yang kita kenali. SANGAT menarik dan terkesan di hati. Jemputlah sama-sama kita membacanya, menghayati dan sama-sama mengamalkan tips-tips menarik yang beliau kongsikan.

Gambar hiasan diambil dari sini.

LUQMAN - to all parents espcly fathers by Wardina
Luqman -Usrah No 3

lesson to children? Where? Its there in the Quran. Not just about solat, not just about history of Islam, not just about war....The Quran has parts about bringing up children..its all there....

Lesson no 1 -" Wahai anak kesayanganku" - (notice how a parent should address their children.. 1. Wahai 2. anak 3rd KESAYANGAN -

I pun setakat sayang je. "My dear MOST beloved"...is what we should say, let us pay particular attention when addressing our children.

Back to lesson no 1 - my dearest son - Its the AQIDAH - Jangan syirik kan Allah! This Aqidah is the foundation..yes no doubt it starts way early when we teach them the syahadah without them knowing its meaning, when we say Allahuakbar... when we say Allah created the starts, the moon the trees and babies... starts from the parents semua tangkal, tali tu buanglah dari anak. Jangan bawa jumpa bomoh.

PERSOALANNYA - But when the child is around 8 - 9 years- do we sit with them seriously, (panggil anak and tell them, ada sesuatu yang sangat penting abah nak bagitau -ONE ON ONE) and say "Wahai anak kesayangku" "Jangan sekali-kali syirikkan Allah" Allah is the Only God jangan sekutukan Allah dengan yang lain, tiada yang lebh berkuasa dari Allah, tiada orang, tiada benda, tiada wang"

Allah itu satu, tanamkan dalam hati tanamkan dalam diri - "ingat pesan abah NI sampai mati dan kalau abah tiada lagi"... (maunya budak tu tak ingat, katalah dia buat jahat, satu hari akan terdetik dalam hati dia, memori dengan abah duduk berpesan akan dikenang kembali)

YES SURAH LUQMAN SEBENARNYA KHAS UNTUK BAPA-BAPA, KERANA MUNGKN BAPA KURANG 'NALURI' dan "instinct" MEREKA - THIS IS THE SURAH FOR YOU, READ IT, USE IT BECAUSE ITS ULTIMATELY YOUR RESPONSIBILITY AND YOU WILL BE QUESTIONED DEAREST BELOVED FATHERS....

Lets see lesson no #2 - Berbuat baik kepada kedua orang tua. Apa lagi nak di kata..terang, bersuluh dan nyata...

Lesson No 3 - ayat 16 - a reminder to them and to us -- setiap apa yang dibuat anak kesayangku "walau sebesar biji sawi akan Allah dinilai - kita tak boleh bersembuyi" Allah sees us, everything and anything we do...

(the problem now, zina, buang anak -- semua kerana tiada konsep Allah melihat-) Salah siapa? kalau ibu bapa tak pernah ingatkan bukan???

Lesson No 4 -Dirikanlah solat, larang perbuatan mungkar (kalau kawan kita buat benda jahat, kata "jangan" BUKAN IKUT!) Sabar sayang, bila tibanya bencana! Sabar sayang, semua orang akan tempuh masalah dan dugaan... but do we get them ready to face challenges in life?

I'm crying while typing....

Lesson no 5 - ayat 18 - JANGAN SOMBONG sayang! Jangan mendongakkan muka mu dengan sombong di muka bumi ini walaupun ada ferari :) ramainya orang kaya sombong... JANGAN sayang..kerana harta, rupa atau ilmu.... Jangan sayang! Hormatlah orang lain... walau siapa pun kita...

saya kenal orang yang sangat terasa bila dia datang ke rumah seseorang, "tuannya" tak pernah senyum, buat tak tahu... kenapa? sombongnya terdetik dalam hati saya.. kenapa? adakah kerana kamu rasa lebih hebat atau istimewa? tak perlukan orang lain? tak perlukan keluarga?

Lesson no 6 - Bila berkata sederhanakanlah suara..jangan kita bercakap dengan suara yang besar, kerana mahu tarik perhatian...jangan sayang, jangan!

sambungan ayat mengenai melihat keajaiban alam, "lihat di luar sayang" - malam dan siang, alam yang luas terbentang..siapa yang menciptanya sayang?... tenung alam sambil diam...tak mungkin ada yang lain menciptakannya selain Allah... ingatkan mereka "kalau sudah lupa, pandang saja ke langit, inagt pesan abah dan pasti kehebatan Allah akan kita ingat kembali"

what a lovely surah --

to me it means this (one day set a date and time with your child - tell them before hand like 2-3 days earlier -- i have something special and important to let you know dear. Something big that you have to remember, im only telling you because youre already BIG, this is not for little children, and you have to remember this forever and ever and ever.... Tanya anak tu... nak tau tak? Mesti dia kata nak kan.. penyibuk dan curious most of them. Ok, kata tunggu dulu. Bagi dia excited nak tau apa bendala abah nak pesan ni. Take them somewhere (tapi berdua saja) sampaikan pesanan itu.. and then after all the pesanan..bring them out... look at nature..(, the following part about alam - encourages critical thinking, asking the child to THINK - LOOK at this world...)

now i have an idea of doing this -- go camping the two of you....... and use this, say it... a special moment for FATHER and CHILD...that INSYAALLAH WILL BE ENGRAVED IN THEIR MEMORIES FOREVER...

and NO this s not a matter you can ignore IT HAS TO BE DONE and IT IS SERIOUS... Demi Aqidah anak-anak Muslim yang sudah parah kebanyakkannya... if only all fathers menyampaikan pesanan Surah Luqman ini buat anak mereka....

Ameen

Wallahu'alam.

MashaAllah... tulisan Wardina ini sangat memberi kesan kepada kakchik. Berapa ramaikah di kalangan kita yang begitu prihatin dengan acar didikan Islam ini? Ibu atau bapa seolah-olah malu untuk berpesan-pesan tentang kebaikan kepada anak-anak. 

Kakchik ingat lagi bila kakchik tawarkan seorang ibu senaskah buku bertajuk, "Ibu, benarkah Tuhan itu ada?" tulisan Nabilah Hassan, ibu tu kata, "budak kecik... mana dia nak reti semua tu..." Mashaallah... kitalah sebagai orang dewasa, sebagai ibu atau bapa yang seharusnya membaca buku itu malah sebagaimana saranan Wardina, Surah Luqman agar kita tahu caranya mendidik anak dengan tauhid.

Terima kasih Wardina atas perkongsian yang sangat berharga.

14 comments:

  1. SALAM KAK CHIK. BEST LAH ARTIKEL WARDINA TU....NAK COPY BOLEH DAK? NAK MASUK BLOG SAYA....

    ALLAHU AKBAR! SAYA YG HAFAZ QURAN NI PUN TAK MAMPU NAK TULIS KEHEBATAN SURAH LUQMAN MCM TU....

    ReplyDelete
  2. sy yg takda anak pun tumpang terharu dgn tulisan wardina. tulisan daripada hati memang akan menyentuh perasaan pembaca.

    realiti skrg segelintir ibubapa sibuk dgn kerja sampai terabai didikan pd anak2. sedar tak sedar anak2 dah besar. masa ni nak nasihatkan ambil masa jg. melainkan anak punya kesedaran yg tinggi.

    wallahua'lam.

    ReplyDelete
  3. salam kakchik, mintak izin copy yer kakchik:) Terharu membacanya. Mampukah saya nie mendidik anak2 sedemikian. Semoga Allah memberikan hidayah dan kekuatan kpd aya dan suami:)

    ReplyDelete
  4. Islam ini lengkap kakchik, idak perlu pada yg lain cuma bagaimana cara dan kaedah nya tu yg kena bijak....

    sebagai ibu, rasa kekurangan ilmu mendidik anak tidak pernah padam... sentiasa... jika ibubapa kita dulu didik dengan garang nak berbincang sesuatu pun sukar, sekarang kaedah mendidik anak cukup berbeza, pendekatan lebih lembut, utk mendidik anak, ibubapa perlu lah berilmu dulu kan kakchik...

    ReplyDelete
  5. Salam,

    Kak Chik, menarik artikel yg ditulis Wardina tu. Kita biasa dengar,biasa baca tapi olahannya berbeza. Saya pun nak minta izin untuk copy paste ke blog saya boleh tak?

    ReplyDelete
  6. wa'alaikummussalam normi.
    silakan... kakchik rasa dina pun suka kalau lagi ramai orang baca luahan hati dia ni.
    bila menghayati, mungkin beginilah hasilnya. tapi normi menghafaz lagilah hebatnya. kalau dilengkapkan dengan pemahaman begini bertambah-tambah hebatnya.

    ReplyDelete
  7. irma, benar sekali. kakchik pun belum ada anak tapi saban hari turut menyumbang dalam pendidikan anak-anak saudara kakchik, kiranya tulisan dina ni sesuai juga. seeloknya kita bila dapat kesedaran terus mulakan hari ni juga. kalau kita tangguh sebab misalnya takut orang kata buang tebiat, maka tak akan menjadi. betul tak?

    ReplyDelete
  8. wa'alaikummussalam »-(¯`v´¯)-»n0nj@m »-(¯`v´¯)-» . insyaallah bila kita sanggup mengambil langkah perubahan, kita juga mampu. selamat berjaya!

    ReplyDelete
  9. memang benar wan. islam ini sudah lengkap segala-galanya cuma sesetengah dari kita hanya ambil yang mana sesuai dengan nafsu je. kakchik setuju, cara pendidikan anak-anak zaman sekarang sudah tidak sesuai guna cara macam ibu bapa kita dulu. panduan sudah ada, cuma kitalah yang perlu bijak mengaplikasikannya biar mampu menguasai keadaan semasa yang mencabar.

    ReplyDelete
  10. wa'alaikummussalam ummufarhan. silakan. semoga manfaatnya dapat dikongsikan dengan lebih ramai ibu bapa.

    ReplyDelete
  11. salam chik..kagum dengan artikel wardina ni... :)

    ReplyDelete
  12. Terkesima sekejap, apa yang Wardina tulis tu memang perkara yang selalu dilupakan. Huhu syahdu pulak terasa pagi2 ni Kak Chik huhu.

    Buku Kak Nabilah (nabilahasan.blogspot.com) tu comel sangat, cam nelah mokcik tu leh tolak isk isk.

    ReplyDelete
  13. wkslm cikmin. memang artikel yang bagus kan?

    ReplyDelete
  14. iza, memang bila kita semakin meninggalkan ajaran al-Quran dan cara didikan nabi kita, pelbagai masalah dalam pendidikan anak-anak yang timbul. sebab itu masalah sosial semakin bertambah.
    Allah bagi kelebihan kat Nabilah untuk menulis, kakchik rasa bertuah sebab pernah bertemu dia satu ketika dulu di MariBaca.

    ReplyDelete

Kakchik ucapkan terima kasih banyak sebab teman-teman sudi memberi komen. Insyaallah kakchik akan membalasnya secepat mungkin.

Related Posts with Thumbnails