Followers

31.3.10

Menukar template, cepat dah mudah.

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Bertemu lagi kita malam ni kan. Hari ni kakchik asyik cerita pasal makan aje kan. Jadi malam ni kakchik nak membantu seorang kawan, Nurhuda yang mahu tahu bagaimana nak tukar template blog. Ini hanya untuk yang menggunakan Blogger/blogspot sahaja. Untuk pengguna Wordpress dan lain-lain tu kena tanya orang lain la ya. Bagi yang sudah pandai mungkin entri kakchik ini tidak menarik untuk dibaca. Tidak mengapa, kalian boleh baca entri yang lepas-lepas, itupun kalau sudi :)

Baiklah Huda (dan sesiapa saja yang berminat), ini salah satu caranya untuk menukar template blog anda. Kalau imej kurang jelas, sila klik untuk besarkan.

Langkah 1: Andaikan ini blog asal anda.

- biasanya menggunakan default template yang disediakan oleh blogger ataupun sudah menggunakan template blog percuma yang lain.

Langkah 2: Cari dan muat turun template yang anda suka
- boleh cari di sini http://btemplates.com/ atau http://www.deluxetemplates.net/ atau dalam senarai yang kakchik pernah buat dalam entri ini http://keluargakusayang.blogspot.com/2009/02/template-menarik-untuk-blogger.html
- untuk tutorial ini kakchik pilih dari http://www.deluxetemplates.net/
- dan ini pilihan template percuma yang baru
- klik download
- satu pop up menu akan keluar, klik download lagi, fail dalam bentuk ZIP, bila dah selesai download, UNZIP kan fail dalam FOLDER yang sesuai (kena ingat kat folder mana).

Langkah 3: Login ke Dashboard

Langkah 4: Masuk ke LAYOUT blog anda.
- klik tab EDIT HTML
- di bawah Backup / Restore Template, klik Download Full Template untuk download salinan kod asal blog anda

Langkah 5: Upload template baru
- di bawah Backup / Restore Template, klik CHOOSE FILE
- satu pop up menu akan keluar
- cari di mana fail template yang anda telah UNZIP tadi, (edit: biasanya nama fail ada .xml, .html dan sbgnya) pilih fail dan OPEN
- klik UPLOAD

Langkah 6: Lihat EDIT TEMPLATE
- klik KEEP WIDGETS untuk save semua widgets yang telah anda letakkan dalam blog
- mesej ini akan dipaparkan

Your changes have been saved. View Blog


- klik VIEW BLOG untuk lihat rupa terbaru blog anda
- TAHNIAH! Anda telah berjaya.

Langkah 7: Mengemaskini PAGE ELEMENTS
- kini langkah menyusun atur semula widgets yang ada dan elemen-elemen dalam blog anda
- klik tabs LAYOUT - PAGE ELEMENTS
- susunlah elemen yang ada mengikut sukahati anda.

Bila selesai EDIT, jangan lupa SAVE. InsyaAllah blog anda kini sudah punya wajah baru.
SELAMAT MENCUBA HUDA!

9 comments:

  1. terima kasih kakchik sudi kongsi cara2 dgn teliti...

    klik mr.potato tuk kakchik sbg tanda penghargaan dan terima kasih.

    ReplyDelete
  2. Sama-sama aSHa. Alhamdulillah kalau panduan ini memberi manfaat kepada teman-teman. Terima kasih banyak ya untuk klik tu.

    ReplyDelete
  3. Assalamu'alaikum,
    apa khabar kakchik? lama dah tak berkunjung ke sini, rumah baru rupanya...
    tahniah, bukan sekadar rumah baru tp macam2 hidangan lagi...

    ReplyDelete
  4. saya rasa panduan ini memudahkan saya juga

    sepanjang tahun template yang sama sahaja ;D

    ReplyDelete
  5. Wa'alaikummussalam Cikgu Rash. Ya, lama betul akak tak singgah di sini. Tapi kakchik pun sama juga kan, tak jenguk akak.
    Terima kasih kak. Tahun ni mmg byk kali sgt tukar rumahnya tapi masak-memasak byk kurangnya kak.

    ReplyDelete
  6. Mas, kakchik syukur kalau Mas mudah nak ikuti panduan ni. Manalah tahu kot Mas nak ubah selera layout nanti bolehlah guna panduan ni kan.

    ReplyDelete
  7. salam, kak chik kalu tuka template, komen tak hile ko?sblm ni sy buat jd hile.sy guno komen dr jskit

    ReplyDelete
  8. Wa'alaikummussalam Ha. InsyaAllah setakat ni tak pernah hilang la Ha. Patutlah kakchik tengok kotak komen Ha lain sikit. Kakchik ingat kan Ha sengaja nak guna yang lain. Dah banyak kali kakchik tukar template tapi tak sekalipun hilang kotak komen ni. Ha cubalah. Kalau hilang cuba cek Settings.

    ReplyDelete
  9. asw kak...temanya menarik...izin pkae y kak...
    salam kenal....

    ReplyDelete

Kakchik ucapkan terima kasih banyak sebab teman-teman sudi memberi komen. Insyaallah kakchik akan membalasnya secepat mungkin.

Related Posts with Thumbnails