Assalamualaikum dan salam petang semua. Huhu, panas terik hari ni. Kalau ada buah tembikai tentu sekali sedap dapat menghilangkan dahaga. Teman-teman sudah makan tengahari atau belum? Kalau sibuk dengan kerja pejabat pun jangan sampai lupa nak bagi makanan kepada badan ya. Untuk cergas dan sihat badan mesti dapat input yang cukup dan menyihatkan.
Tengahari ni kakchik tolong-tolong Ummi masak di dapur. Kononnya kakchik nak tolong Ummi masakkan lauk ayam tu tapi Ummi memang cekap, dia dah siapkan sup ayam untuk keluarga. Memang tak terlawanlah kakchik. Kita ni amatur sangat bab masak memasak ni.
Jadi, lepas Zohor, inilah hidangan yang kami sekeluarga makan. Enak menyelerakan sekali.
Ulam mentimun, pegaga dan bayam praksi untuk dicicah dengan budu.
Sup ayam kegemaran seisi keluarga.
Ikan selar digoreng pedas.
Ikan selar kuning goreng rangup.
Dan pencuci mulutnya ialah buah tembikai.
Nampak je tak merah sangat tapi manis sekali serta rangup.
Syukr alhamdulillah atas kurnian rezeki dari Allah ini. Semoga saudara kita seIslam di mana saja berada terutama mereka yang susah akan turut mendapat rezeki untuk mengalas perut di hari ini. Setiap yang kita makan, makanlah dengan penuh keinsafan dan rasa syukur kerana kita masih diizinkan Allah menikmati semua ini. Alhamdulillah.
adusss kakk... dah basuh tangan dah nih tinggal nk mengadap.. bismillahirrohmanirrohimmmm... eh! tuan umah tk jemput pong lagik! hikhikhik....
ReplyDeletehana ni memang pandai buat lawak. ah, apa tunggu lagi, silakan aje... nanti kan sejuk pula lauk-pauk tu hehe.
ReplyDeletesalam kakchik.
ReplyDeletesaya suka betul ikan selar kuning goreng..
rangup+ manis..hehe
juz nak berkongsi cerita la pasal budu ni=)
saya 1 family memang xpernah makan budu.
sbb kami asal memang org selangor.
1 hari tu dtg kawan ummi saya dari kelantan bawa budu sebotol. kami yg xpernah makan ni pun hidang lah budu tu sekali masa makan tengahhari. tergelak kawan ummi tu tengok kami tuang je budu tu dalam mangkuk.
dia cakap "org kelate biasanya makan budu ni ngn cili & limau. ni mesti xpernah makan ni"
hahaha ;p
wah..kecur air liur tgk ulam2 dan budu tu..lama dh tak makan budu sejak pantang ni..rindunyer...
ReplyDeleteWa'alaikummussalam Didi Sakura.
ReplyDeleteIkan selar kuning goreng tu lauk paling mudah kan, lagipun mmg sedap dimakan.
Cerita Didi pasal budu tu memang menggelikan hati. Teringat kakchik kat kawan dari Sabah yang hirup budu macam hirup sup, hahaha.
Noorma, orang pantang takleh makan budu ke? Kena tanya sebab kakchik belum pernah pantang lagi. Itupun kakchik hanya makan budu yang dalam nasi kerabu je. Datanglah ke rumah, boleh makan macam-macam ulam dengan budu.
ReplyDelete