Followers

3.12.08

Mulakan Dengan Bismillah

Entri ini sekadar perkongsian ilmu yang dibaca dari majalah NUR, Julai 2006. Masa dok menyusun-atur majalah untuk dijilid tadi KakChik ambik kesempatan membelek-belek dan terjumpalah artikel ni di ruangan Hadis & Falsafah. Bagus juga... eh, terlupa nak baca Bismillah, Bismillahirrahmanirrahim.

 

412371624_2675342ac8

 

Perkataan Bismillah (sebutan penuh dalam bahasa Arab) mempunyai 19 huruf yang menunjukkan bilangan malaikat yang menjaga neraka (Saqar) seperti mana firman Allah dalam Surah al-Muddathir: 27-30 yang bermaksud:

bismillah"Dan apa jalan engkau dapat mengetahui kedahsyatan neraka Saqar itu? Ia membakar mangsanya dengan tidak meninggalkan sisa, dan tidak membiarkannya (binasa terus); Ia terus membakar kulit manusia!; Pengawal dan penjaganya adalah sembilan belas (malaikat)."

Alim ulamak mengatakan bahawa mengucapkan Bismillah dalam setiap permulaan urusan seperti makan, minum, memakai pakaian dan bersuci adalah sunat. Hal ini selaras dengan firman Allah dalam surah al-An'am: 118 yang bermaksud:

"Maka makanlah daripada (sembelihan binatang yang halal) yang disebut nama Allah ketika menyembelihnya, jika betul kamu beriman kepada ayat-ayatnya."

Rasulullah s.a.w. juga bersabda yang bermaksud:

130946112_6ba7d5a0d3"Tutuplah bekas kamu itu, ikatlah penutupnya (bekas minuman yang dibuat daripada kulit), kuncilah pintu dan padamkanlah lampu kerana dengan demikian syaitan tidak dapat lagi menguraikan tali penutupnya dan tidak dapat membuka pintu dan tidap membuka bekas. Jika seseorang di antara kamu hanya dapat melintangkan sebatang kayu di atas bekasnya dan disertakan dengan membaca Basmalah, maka dia hendaklah melakukannya dengan sebab seekor tikus dapat membakar rumah dan ahli rumah mereka." (Riwayat Muslim)

Sementara itu, Imam al-Qurtubi dalam kitabnya, Tafsir al-Qurtubi, menyatakan, diriwayatkan daripada Waqi' daripada al-A'masy daripada Abu Wail daripada Ibn Mas'ud berkata:

bismillah2"Sesiapa yang ingin melepaskan dirinya oleh Allah daripada malaikat Zabaniah yang menjaga neraka yang 19 orang semuanya, maka hendaklah dia membaca Bismillah, Allah akan menjadikan bagi setiap huruf itu sebagai pendinding bagi malaikat itu." 

2 comments:

  1. bismillahhirrahmannirrohim..perkataan yg tak pernah lekang kt mulut..apa2 yg nk di buat dmulakan dgn bismillahhirrahmannirrahim dan di akhiri dgn alhamdulillah..

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah, gembira membacanya. tentunya yan ni jenis yang berhati-hati.

    ReplyDelete

Kakchik ucapkan terima kasih banyak sebab teman-teman sudi memberi komen. Insyaallah kakchik akan membalasnya secepat mungkin.

Related Posts with Thumbnails