Followers

31.1.09

Terima Kasih Mr. Erdogan

Rasa nak ucap terima kasih banyak-banyak kat Mr. Recip Tayyib Erdogan kerana sungguh berani memperkatakan ketidak-puasan hatinya terhadap Isreal di Pentas Dunia, di Davos. KakChik nak bagi tabik spring kat beliau.

Ada orang kata, Erdogan adalah anak jantan yang bagus, berani, tegas, erk... walaupun Turki ada hubungan diplomatik dengan Israel (huhu, yang ni kena review semula ni.)

Tengok apa Erdogan kata,

".....you kill people! When it comes to killing, you know it too well!!"

"I find it very sad that people applaud what you said,"

"You killed people. And I think that it is very wrong."

"I did not target at all in any way the Israeli people, President Peres, or the Jewish people," .
"I am a prime minister, a leader who has specifically expressly stated that anti-Semitism is a crime against humanity"

"Don't interrupt me. You are not allowing me to speak."....... "I will not come to Davos again."


Kata seorang blogger pulak,
Kalaulah pemimpin negara kita macam itu.... tabik spring teman!!!
Namun malang sekali... yang ada rasa nyer cuma species yang.......

  • jenis angguk-angguk...geleng-geleng..
  • ada syndrom inferiority complex bila berdepan dengan pemimpin dunia sebelah sana.
  • hilang suara untuk memperkatakan tentang keadilan dan kemanusiaan bila berhadapan dengan kuasa dunia yan berpengaruh....
Tapi yang menghairan...... kalau dekat Malaysia..... fuuhh mak, lagak mereka macam jagoan!!!
Dengan gayanya.... dengan lantang suaranya..... dengan expressi mukanya.... ya Allah tak siapa lagi lah yang hero dan tak sape lagilah anak jantan.... tapi habuk pun tarak!!!
Itulah retoriknya pemimpin kita. Berubah lah banyak... tak boleh banyak sikit pun jadi ler!!
Tengok.... Erdogan balik ke negara dia... dia disambut macam hero oleh rakyat dia!!! Dan semua orang bercakap tentang keberaniannya.
Tak teringin ke, nak jadi macam dia.... disanjung rakyat jelata....

Apa pula kata diri kita?

2 comments:

  1. Salam..

    Turki dahulu pernah empayar khilafah Islam yang terbesar di dunia..Sultan Muhammad Al-Fateh itulah nama ketua yang pemberani...

    Letak kasut kat muka Peres baru sedap:)

    ReplyDelete
  2. Wa'alaikumsalam Ibnurashidi.

    Memang Peres patut dilontarkan kasut tapi langkah Erdogan ini sungguh berani.

    Moga Allah iringi beliau dengan keselamatan.

    ReplyDelete

Kakchik ucapkan terima kasih banyak sebab teman-teman sudi memberi komen. Insyaallah kakchik akan membalasnya secepat mungkin.

Related Posts with Thumbnails