Followers

19.1.09

Politik Semasa

Assalamualaikum kawan-kawan.

Satu perkongsian ilmu yang kakchik perolehi semasa 'berjalan-jalan' di dunia maya blog. Jika baik jadikanlah panduan.

Pilihanraya Parlimen Kuala Terengganu sudah selesai dan seantero dunia sudah mengetahui kebenaran kata-kata Tun Dr. Mahathir…UMNO salah pilih calon. Apapun keputusan, Pakatan Rakyat sudah menambah 1 kerusi Parlimen dan BN sudah kehilangan 1 kerusi.. Itu adat pertandingan.

Namun apapun perbincangan dan ulasan yang dibuat mengenai PRK ini, saya tertarik dengan saranan seorang negarawan kita di Malaysia, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat apabila anaknya, Nik Abduh memberitahu yang PAS memenangi PRK P36…

  • “Apabila saya khabarkan kegembiraan ini kepada ayahanda sekejap tadi, dia segera berpesan, sujudlah dua rakaat dan jangan sesekali menghina UMNO yang telah kalah. Nanti musuh bingkas dengan kemarahan lalu berlaku kejam dan zalim sebagaimana biasanya”.(http://nikabduh.wordpress.com/)

Hebatnya jika kita dipimpin oleh sorang ulama. Hidup kita di pandu untuk memenuhi tuntutan ayat Surah Al-Fatihah: Ayat 6 - 7, agar kita menjadi umat yang mendapat Syurga Allah.

Semoga institusi ulama sentisa dijaga dan menjadi pemimpin umat manusia..amin


(Sumber asal: Hebatnya Kalau Negarawan Seorang Ulama')

8 comments:

  1. assalamualaikum kak chik,
    first of all, nk ucap many thanks sbb bg kata perangsang kt mar.

    syg kak chik la. syukur n rase bertuah dpt berkenalan dgn kak chik.

    nk komen en3 ni jugak, hehe. btoll. sy pn sgt tabik n respect ngn tok guru ni. die sgt merendah diri kn. sy suke bace pendpt die n cara die tangani masalah. hehe.

    harap kak chik baik2 aje d sane. take care. keje elok2 oke. :)

    ReplyDelete
  2. Hmm....sebaik2 manusia ialah yang tahu akan kelemahan diri sendiri...dan cuba perbaikinya...

    ReplyDelete
  3. kak chik,

    what do you think about this..

    http://www.readersshack.com

    sorryla, lari topik, hehe

    :)

    ReplyDelete
  4. Sebaik-baik pemimpin ialah yang mengetahui soal agama sebagai tunjang utamanya...

    ReplyDelete
  5. Mar - Wa'alaikumsalam & terima kasih juga sebab sudi terima kata2 peransang tu. KakChik pun suka kenal dgn Mar. Sama la kita... bagi org yg dari kecik hingga dewasa ni melihat & berguru dengan beliau mmg akui, beliau berbuat apa yg beliau kata, cuma media kita yg banyak putak belitnya. Boleh kata banyak perkara yg disebut Tok Guru, KakChik dgr first hand tapi esoknya keluar paper lain pula ceritanya. Itulah adatnya...

    ReplyDelete
  6. Kak Tie - KakChik setuju tu tapi kena tambah sikit, manusia yang terbaik ialah yang paling tinggi taqwanya kepada Allah.

    ReplyDelete
  7. nurulhuda - o, kakchik dah tengok, nampak menarik tu, boleh sewa buku secara online. bagus juga tu. siapalah yg dapat idea ni... nurulhuda pernah guna ke servis dia? boleh ke hantar kat penyewa yg jauh? nanti lepas ni kakchik nak cek, cek lagi.

    ReplyDelete
  8. Ibnurashidi - suka sangat kalau orang belajar agama menulis sesuatu

    ReplyDelete

Kakchik ucapkan terima kasih banyak sebab teman-teman sudi memberi komen. Insyaallah kakchik akan membalasnya secepat mungkin.

Related Posts with Thumbnails