Followers

19.5.10

Tren Baru di Malaysia, Tudung Macam Bonggol Unta

It's a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all. I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC.

I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you're not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab. However, I can't remember the hukum whether it's haram or harus or makruh.

Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:

Quote::
“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka (isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang (nipis & ketat). Di atas kepala mereka pula (wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”
- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:

Quote::
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka di dunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”
–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun. Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupun dah belajar. I am one of them. Bila nak buat benda jahat, laju je.

Anyway, in wearing hijab, niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab. However, at the moment, I'll just forget about buying the sanggul arab thingy.

Tulisan ini ialah hasil nukilan: Haslinda binti A. Karim.

Kakchik: TERIMA KASIH BANYAK HASLINDA, for writing this wonderful truthful article.

50 comments:

  1. Haah memang jadi trend plak pakai tudung tinggi2 ni. Owh ada hadis rupanya. Pakai tudung camni memang nampak seksi. sbb tu ramai remaja suka buat camtu. ikat rambut tggi2 pakai tudung..

    ReplyDelete
  2. salam kak chik,
    apa khabar? macam mana rumah baru? :) aritu tak sempat nak jelajah.
    baru tadi baca entry isu ni kat blog Ina. Saya juga ada hop ke blog jual tudung syria, dan ada jual sanggul palsu ni skali. memang nampak la tinggi sanggul pemakainya tu. saya pulak kelip2 mata, segan... semacam jer bonggol tu. Trend baru kak chik, kita lihat berapa lama bertahan...huhu

    ReplyDelete
  3. salam kakchik, tq for sharing this article...

    afzan takutla sebenarnya kakchik, coz bila pakai labcoat atau uniform yang terpaksa masukkan tudung ke dalam, sikit sebanyak akan nampak jugak sanggul tu..

    what should i do kakchik?

    ReplyDelete
  4. memang!!!

    trend ini semakin ketara!

    ReplyDelete
  5. salam kakchik =)

    betul!! saya sgt setuju, kakchik.
    saya selalu fikir org perempuan zaman skg ni dah pelik sikit.
    bila trend pakai shawl, semua pakat pakai shawl. xkisahlah jarang ke singkat ke..

    pastu skg ada pulak trend nak ada bonggol rambut mcm org arab. kalau ikat rambut sampai nampak bonggol pun dah berdosa ni, siap nak beli yg fake bun punya lagi.
    na'uzubillah..

    ReplyDelete
  6. salam kak chik..

    semakin ketara skrg jahiliyyah cuba masuk dalam kehidupan kita melalui pakaian.. perempuan fitrahnya mmg suka kecantikan. tp andai kata kecantikan itu membawa kita ke neraka. nauzubillah..

    sabarlah wanita.. sesungguhnya nikmat syurga itu bukanlah mudah.. byk yg perlu dijaga di dunia..

    semoga kita terpelihara dr godaan dunia ni kan kak chik..

    ReplyDelete
  7. Benar kata ustazah - buat sesuatu biarlah berilmu .

    ReplyDelete
  8. baru je baca kat beberapa blog kawan..masya allah..betapa halusnye jarum anasir2 jahat ni kan?melalui tudung pun dia masuk!astaghfirullah..(mujurlah sy jenis tak kesah sgt pasal fesyen, -berfesyen utk hubby jelah....kalau tak, mesti terpengasruh)

    ReplyDelete
  9. salam kak chik

    selain meninggikan sanggul
    trend tudung singkat, yang menampakan bayangan dua bongkol itu juga, kadangkala membuatkan ramai wanita ambil mudah

    tahu tetapi buat-buat tidak tahu

    tidak tahu tetapi tidak mahu ambil tahu betul atau tidak

    sedihnya dengan trend bergaya sekarang,


    sya juga masih lagi cuba memperbaiku diri dari masa ke semasa

    ReplyDelete
  10. salam kak chik,

    sebenarnya tak buleh ke kak chik?huhuhu...bru nk mencuba...pasal sanggul tinggi tu palsu ke atau kelihatan nk menunjukkan kecantikan?

    ReplyDelete
  11. Salam k chik,
    itu trend dari orang arab middle east...
    walaupun dari orang arab kita kena study jugak...
    bukanke Islam datang dalam keadaan dagang dan kembali dalam keadaan dagang

    ReplyDelete
  12. makcik saya dah pernah pakai macam trend nie 8 tahun lepas....1st 2 pelik gak...pehal la dia pakai sanggul pelesu nie kat rambut kontot dia...ghupenya trend.......but as for me....rambut saya panjang...so ikat kuncup camno pun totap terjongket...huhuhuuhuhuhu

    ReplyDelete
  13. Salam kakchik,
    Memang hodoh sekali. Kalau dulu rambut fesyen sarang tebuan ala 60an, kini pakai tudung fesyen bonggol unta pula.
    Renungilah niat dan tujuan memakai tudung. Nak tutup aurat dan mendapat keberkatan Allah, atau nak cantik sehingga sanggup tonjolkan sesuatu yang sepatutnya dirahsiakan dan mendapat laknatNya?

    ReplyDelete
  14. emy: ia jadi tren sebab org terkenal pun turut promo fesyen ni kat tv, akhbar dan majalah. peranan media mmg besar sebab tu orang mudah terpengaruh.

    ReplyDelete
  15. wa'alaikummussalam nurindah.
    kakchik, alhamdulillah sihat. rumah baru ok, cuma ada sikit masalah kat tingkat atas tu. insyaallah sdg dibaiki. ni semua pengaruh fesyen tudung ala orang Dubai dan Turki. Nak tinggikan bhgn dlm tu diorang guna hairclip yg sebesar bola sepak tu. org kita pulak yg dok tiru. moga tren ni segera pupus dan muslimah faham kesilapan mereka.

    ReplyDelete
  16. hakimfaridzul: jom nasihatkan kawan-kawan kita dgn berhikmah

    ReplyDelete
  17. wa'alaikummussalam afzan. sama-sama... mana yang bagus kita tlg sebarkan. apa yang kakchik faham, bila kita telah berusaha menutup atau mengurangkan kesan sanggul kita tu tapi tetap juga nampak kerana tuntutan keadaan spt kena pakai labcoat tu, ia dimaafkan. ia sama dgn penerangan ttg aurat bila pakaian kita ditiup angin dan menampakkan bentuk badan secara tidak sengaja. cubalah yg terbaik menyoroknya yg afzan mampu. kakchik juga berabut pjg dan biasanya disanggul dekat dgn leher biar tidak tinggi sgt.

    ReplyDelete
  18. wa'alaikummussalam didi sakura.
    sebab itu dipanggil tren didi. ia jenis bermusim, jadi ikutan ramai. nanti dtg fesyen baru, tren baru pulak bermula. cumanya kena tengoklah tren itu mengikut syariat Islam atau tidak. orang kita ni malas nak merujuk agama kot, tu yg mudah terpengaruh tu, tambah2 sebab tetap bertudung kan.

    ReplyDelete
  19. wa'alaikummussalam irma.
    terima kasih. kakchik suka komen irma tu. jahiliyah masuk dlm hidup kita bertopengkan pakaian muslimah yang pada dasarnya tidak Islamik. bukan semua ya. masih banyak fesyen muslimah yang ikut syariat tp tak ramai yg nak ikut agar menjadi tren. mungkin ada satu, tren pakai niqab dlm gambar.

    ReplyDelete
  20. Betul tu kak jie. Nak kan dunia dgn ilmu. Nak kan akhirat dengan ilmu. Nak kedua-duanya pun dgn ilmu.

    ReplyDelete
  21. catlina: musuh-musuh Islam ni dia cerdik, pintar dan pantas. mereka mengkaji minat dan cara hidup orang Islam. mereka tahu, nak rosakkan Islam ialah dgn merosakkan umatnya. zaman skrg orang sudah mula sukakan Islam jadi mereka masuk melalui apa yg disukai iaitu pakaian muslimah. bila muslimah lemah, muslimin akan turut lemah.

    p/s: berhias cantik untuk suami itu sunnah

    ReplyDelete
  22. wa'alaikummussalam mas.
    sentuh pasal tudung singkat menampakkan susuk dada wanita ni, kakchik memang tak suka jenis tudung segera yang digemari org skrg ni. sebab itu kakchik tidak pernah promo tudung itu walau saiznya besar. 1, jenis kainnya yg melekat di badan. 2, memang nampak dada kita. kalau warna gelap dan labuh kakchik masih ok tapi kalau singkat lepas tu dicekik dgn butang pula di blkg, itu yg kakchik tak setuju. Nampak hodoh dari kiri kanan dan belakang w/pun nmpk cantik dr depan. kita semua tak sempurna mas, sebab itu kena saling tegur menegur agar kita tidak terus-terusan lalai. kakchik pun sama juga.

    ReplyDelete
  23. wa'alaikummussalam BCP.
    memang TAK BOLEH, HARAM hukumnya. kakchik yakin, sanggul palsu tu untuk mencantikkan, jadi sudah salah di sisi syariat. cuba baca semua hadis yang penulis quote tu, jelas kan?

    ReplyDelete
  24. wa'alaikummussalam nuha.
    iya nuha. setiap benda yg baru kita perlu kaji, buat rujukan sikit sama ada ianya sesuai dgn Islam atau tidak. selari dgn kehendak Islam atau tidak. Kalau selari, barulah kita tiru.

    ReplyDelete
  25. net: ooo rupanya 8 tahun lepas pun dah ada tren ni kat Malaysia. moga2 dia tahu skrg ni yg amalan itu salah di sisi agama. kita yg berambut pjg, kalau dah cuba mengurangkan ke'obvious'an mahkota kita tu, kakchik yakin dimaafkan.

    ReplyDelete
  26. wa'alaikummussalam kak aliya.
    betul kak, segalanya kembali pada niat. bermula segala amal adalah dengan niat, lebih kurang intipati hadis pertama dalam Hadis 40 Imam Nawawi. niat untuk kebaikan akan dapat kebaikan, niat untuk keburukan dapat sia-sia dan dosa.

    ReplyDelete
  27. Salam kakchik,
    tasha nak letak kat blog tasha jugak pasal ni ok..sama2 kita sebarkan!

    ReplyDelete
  28. Wa'alaikummussalam tasha. Silakan tasha tapi jangan lupa beri kredit kpd penulis asalnya, Haslinda A.Halim.

    ReplyDelete
  29. nadiah terbaca psl ni kat status ustaz hasrizal. ada juga ye yg rasa ikat sanggul tinggi tu cantik? huhu. nadiah tgk pelik je. tak fhm betul la trend2 mcm ni

    ReplyDelete
  30. kak chik yang sanggul palsu tu memang buh rmbut palsu ke kak chik?ingt sanggul rambut sendiri..or belit dgn tudung lain.kalau sanggul rambut sendiri pun haram ke kak chik?

    ReplyDelete
  31. some people wear scarf just for trend or "have to" but not all

    ReplyDelete
  32. Nadiah, kakchik pun tak tau di mana cantiknya. Dari depan mungkin nampak cantik kot sebab kepala nampak bujur tirus tapi kalau tengok dari belakang, hodohlah.

    ReplyDelete
  33. BCP, yang kakchik tahu ada macam-macam. Kalau yg dari gulf countries tu, dia buat dari kain dan jadikan pengepit rambut. Nanti kakchik carikan gambar-gambarnya. Kalau rambut sendiri tu, cuba sebaik mungkin agar sanggulnya tidak tinggi di atas kepala. Kakchik selalu sanggul dekat dgn leher. Kalau sengaja ditinggikan mmg tak boleh.

    ReplyDelete
  34. feeq, yes, I know but we still need to help them by sharing the correct info base on Islamic teaching.

    ReplyDelete
  35. salam kak chik, sy minta izin copy paste(heh tapi dah buat dah...hehehe) dan dah link ke blog Kak Chik! :) utk peringatan sy dan kawan :)

    ReplyDelete
  36. wkslm catlina. silakan. no prob.

    ReplyDelete
  37. salam kenal kak chik, entry yang bagus! thumbs up!

    saya minta izin copy dekat entry saya ya, tapi saya akan kredit ke blog kak chik.

    ReplyDelete
  38. Kak chik...terima kaseh atas perkongsian ini..astaghfirullah sebelum ni nadia mmg xtau...malah nadia sendiri pernah mencube trend ni... Astaghfirullah..... terima kaseh kakchik kerana berkongsi peringatan ni....

    ReplyDelete
  39. wa'alaikummussalam unlisted one.
    silakan... semoga manfaatnya merata.

    ReplyDelete
  40. Nadia, sama-sama. Alhamdulillah... syukurlah kalau ianya memberi kesedaran kepada kita. Penulis artikel ni, Haslinda adalah orang yang paling layak menerima pujian kerana diberi ilham untuk menulis sejujur ini.

    ReplyDelete
  41. Salam..kakchik, saya tertarik utk taw lebih lagi mengenai komen kakchik berkaitan pemakaian tshirt lengan pendek dan 'hand sock' memandangkan kebanyakan wanita sekarang memakainya dengan niat nk tutup aurat.

    ReplyDelete
  42. Wkslm ashutz. Pandangan kakchik mudah saja. Pakaian baju t-shirt lengan pendek dengan sarung lengan belum cukup syarat menutup aurat. Sebabnya bentuk badan masih jelas kelihatan. Ia ibarat membungkus lengan bukan menutupnya mengikut syarat menutup aurat yang kita tahu. Hand sock biasanya ketat kan? Tak cukup syarat tu.

    ReplyDelete
  43. Thanks kakchik...sharing is caring.. :)

    ReplyDelete
  44. salam kak chik
    boleh diusahakn x kalo tajuk entry sebegini dijadikan tajuk akhbar, masuk dalam metro brgkali? pasal bkn semua org ade internet kt rmh, yg sy pasan topik ni mmg kuar di blog atau FB shj, xpernah pun keluar paper
    sekadar memberi pndgan
    semakin skt mata saye tgk trend org pki tudung cmni, nk tegur takut org kate busybody plak, kalo masuk paper dpt juga mereka2 menbacanye..=)

    ReplyDelete
  45. Assalammualaikum kak chik,

    Terlewat nampaknya akak membaca article ini..Kat sekolah akak melambak cikgu pakai sanggul tinggi ni, termasuk pihak pentadbiran. Macam mana nak ajar anak murid perkara yang betul kalau cikgu itu sendiri berbonggol unta dan berbaju kebaya terbelah, blouse dan skirt yg menampakkan seluruh bentuk badan.

    Akak suka observe student2 akak form three..Bila cikgu2 yang sexy ni lalu students pandang atas bawah dengan pandangan mata yg cukup tajam, itu baru form three belum masuk lagi form 4 dan form 5 so pendek kata macam manalah kes2 disiplin tak berleluasa jika cikgu itu sendiri tidak mengikut etika berpakaian sunnah Rasulullah.

    ReplyDelete
  46. ashutz, you are welcome. yes, I care.

    ReplyDelete
  47. wkslm fatin farhanah.
    allahu'alam. hantar ke suratkhabar, tak keluar. yang keluar yg doc mashitah. mengelirukan orang saja. cuba tegur fatin. dalam Islam busy body demi kebaikan dibolehkan. itulah namanya nasihat menasihati, amal makruf nahi mungkar.

    ReplyDelete
  48. Wa'alaikummussalam kak azah.

    Takpe kak sebab isu ni masih relevan hingga ke hari ini.

    kakchik no komen dah untuk komen akak tu. memang setuju sangat dengan luahan kak azah ni.

    ReplyDelete

Kakchik ucapkan terima kasih banyak sebab teman-teman sudi memberi komen. Insyaallah kakchik akan membalasnya secepat mungkin.

Related Posts with Thumbnails