Followers

25.4.09

Exam Selesai, Jom Masak-Masak

Assalamualaikum kepada semua teman-teman yang setia berkunjung sepanjang kakchik tiada di rumah hari ni dan kesibukan dengan ulang kaji semalam. TERIMA KASIH banyak-banyak atas doa kalian untuk diri dan peperiksaan kakchik. Insya-Allah doa, nasihat dan cadangan kalian amat kakchik hargai dan pandang penting. Alhamdulillah exam pun dah selesai petang tadi. Rasanya kakchik dah jawab dengan sebaik mungkin. Moga-moga Allah makbulkan doa kakchik dan kalian semua.

Bila lega dari sesuatu beban ni terasa nak sangat melepaskan tension dan macam biasa terapi terbaik ialah dengan membaca al-Qur'an dan memasak. Semalam kakchik ada masalah sikit tapi semuanya dah ok. Jadi kakchik tumpukan masa yang ada dengan ulang kaji dan mengaji. Hari ni masalah dah ok, beban exam pun dah lepas jadi jom ke dapur.

Kali ni kakchik cuba masak BESHAMEL. Resepinya kakchik dapat dari Ange dari Hegab Rehab selepas beberapa kali kakchik dok baca cerita dia dan suami yang addicted dengan Beshamel ni. Tengok gambar dia pun kakchik naik terliur. Jadi hari ni berjaya juga akhirnya membuat Beshamel. Baunya harum, makan pun sedap. Sekali tengok nampak macam Makaroni Bakar tapi agak lain sikit sebab ada sos beshamel.

Inilah close up Beshamel yang telah hilang separuh.


2 mangkuk Beshamel untuk seisi keluarga.


Sedia untuk dibakar.


Sos bolognaise - campuran bawang putih, bawang besar, tomato, capsicum, daging cincang dan sos pasta kimball. Kakchik pandai2 je tambah capsicum tu.


Sos beshamel - 3 sudu besar mentega (dicairkan) + 1/2 cawan gandum + 3 cawan susu segar + 3 biji telur. Baunya... mmmm... harumnya.


Pasta/makaroni yang direbus. Kakchik buat macam ni - rebus air yang dicampur garam hingga mendidih kemudian baru masukkan pasta dan satu sudu besar minyak. Lebih cepat pasta kembang.


Bahan-bahan yang kakchik dah putong dadu - 3 biji bawang putih, 1 labu bawang besar, 1 biji capsicum hijau dan sebiji tomato. Keju cheddar tu untuk masukkan dalam sos beshamel. Pastikan ianya HALAL.


RESEPI BESHAMEL (copy & paste dr blog Ange)
ANGE'S BESHAMEL

go grab yourself some of this::::
1kg penne pasta kakchik guna makaroni 500kg
500g minced/ground beef kakchik punya 400gm je
whatever pasta sauce you usually buy or make kakchik guna 1 btl sos pasta kimball

180g butter
1 1/2 cups plain flour
6 cups milk
6 eggs
1/2 cup parmesen cheese
mozzarella
salt & pepper

here's what you do:::

cook pasta. drain. set aside.
cook pasta sauce with beef however you like.
i usually do my regular bolognaise sauce which involves alot of onions, garlic, fresh tomatoes, parsley, herbs, etc and i usually throw in a bit of ricotta or romano cheese in to add some more flavour. set aside.

melt butter in a large pot. add flour and stir until mixed and golden.
add milk and mix. wait until it boils.
mix eggs together lightly and add to pot. let boil. turn off heat.
add Parmesan cheese.
add salt and pepper to liking.

layer the bottom of an over proof dish with some beshamel sauce.
add a layer of pasta.
add layer of the bolognaise sauce.
add another layer of beshamel sauce....

keep going until you have run out of either food or room.
finish off the last layer (try to make the last layer from beshamel sauce) by covering it in shredded mozzerrella cheese.
put it in the oven and cook until the cheese becomes golden.

NOTE:
some people dont use eggs in the beshamel sauce but i find it adds a beautiful thickness and texture to it. i always cook it with eggs, otherwise you can get a beshamel in varied degrees of sloppiness. it doesnt taste nice, trust me, especially when the sauce is slightly watery.

Kakchik buat setengah adunan je itupun dah dapat 2 mangkuk besar. MEMANG SEDAP! Kalau nak tau, kena cubalah.

8 comments:

  1. OOo..ni macam lasagna, yg ada layer2, tapi lasagna biasanya guna lasagna sheet, kan?

    ReplyDelete
  2. aaa mcm lasagna...
    anak2 saya mesti suka ni...
    saya pulak kureng sikit makanan omputih ni hihihi

    ReplyDelete
  3. Salam,

    Sebenarnya inilah makanan yang agak popular di sini. Saya juga suka beli. Namanya Makarona Bishamel. Biasanya arab akan tabur daging cincang dan gaul bersama makarona tu. Makan dengan ayam bakar.:)

    ReplyDelete
  4. kin, memang nak serupa tapi ada rasa lain sikit.

    ReplyDelete
  5. suzi, adik-beradik kakchik mmg suka pasta & sup, makanan tradisional kami kurang sikit maybe sb kat kelantan ni byk yg manis2. budak2 lagi la suka.

    ReplyDelete
  6. Wa'alaikummussalam Ibnurashidi, ha'ah betul tu. Resepi asal pun dari suami kawan kakchik, Ange tu. Suaminya orang Mesir.

    ReplyDelete
  7. azizi, takde la rajin mana pun, dia kena tunggu ada mood juga.

    ReplyDelete

Kakchik ucapkan terima kasih banyak sebab teman-teman sudi memberi komen. Insyaallah kakchik akan membalasnya secepat mungkin.

Related Posts with Thumbnails