Followers

15.2.09

Membimbangkan.

Dunia semakin kacau. Kanak-Kanak menjadi ibu bapa. Bagaimana perkara sebegini boleh berlaku? Kita akan mula bertanya, "di mana ibu bapa mereka?", "salah siapakah sampai mereka boleh berzina?", dan macam-macam soalan lagi.

Sebagai Muslim, kita memang belum cukup berperanan. Bimbangnya perkara ini lambat laun menjadi satu kebiasaan.


Pasangan kekasih kanak-kanak yang 'clueless' bagaimana nak menyara & membesarkan anak mereka.

13 comments:

  1. Kesian. Bapa baby tu, macam belum matang je...susah nak percaya...

    ReplyDelete
  2. Memang membimbangkan.. Zaman semakin teruk dan kacau.. Banyak sangat perkara yang tak elok berlaku. Serba salah kadang2 dibuatnya. Nak lepas anak pun bimbang, nak kurung sangat pun tak boleh jugak..

    ReplyDelete
  3. salam kak chik..dah sihat ke?? saya pula dah start sakit tekak...nakselsema kot...cuaca tak menentu...
    saya pun ada tengok kat berita pasal cerita ni semalam...risau betul...membesarkan anak2 zaman sekarang ni makin mencabar...
    rasanya yg paling penting adalah didikan agama yg kuat...utk itu kita parents ni pun kena tambah2 juga ilmu agama dalam diri..kan??(ingatan utk saya juga ni..)

    ReplyDelete
  4. cian beby tu.. ayah dia kecik sgt..

    ReplyDelete
  5. Kak Tie - memang dia belum matang pun. Bila wartawan tanya "what would you do financially?", dia jawab, "what's financially?". dia mmg tak tahu apa2 lagi.

    Kak Tirana - ibu bapa yang sedar tentang dunia akhirat memang akan risau pengaruh ni pada anak2. tapi kak ramai jg ibu bapa yg tak kisah langsung.

    Suzi - Wkslm. Demam dah ok tapi batuk belum. Suzi tu dah simptom nak dpt penyakit mcm kakchik la tu. Virus ni mmg mudah berjangkit... kakchik pun setuju kita perlu didik anak2 dgn didikan agama yg kukuh tp yg risaunya iman yg kuat pun mdh goyah klu badai di dlm msyrkt terlalu besar. kita sama2 usaha utk kesejahteraan Islam.

    iu - kakchik pun kesian, tapi kita harap dia akan dapat dibela dgn baik krn bayi itu masih suci. dia mgkn Islam suatu hari nanti.

    ReplyDelete
  6. ish cam xcaye tgk ye...ayah die terlalu kecik..cane die nk jalankan tanggungjawab die tuh...sian plak pk nasib family dieorg nanti..

    ReplyDelete
  7. Lily - kena percaya jugak! entah la, maybe mak pak diorang berdualah yg akan support, kalau tak mmg welfare kat uk tu akan amik baby tu.

    ReplyDelete
  8. ish..ish...dahsyatnye... dunia moden sekarang ni macam2 yer... mudah2an anak2 kita terhindar drp budaya sebegitu..

    ReplyDelete
  9. entahlah kin, kes termengandung dah terlalu banyak, kes buang bayi pun banyak, pagi ni dlm tv ada org buang bayi dgn tinggalkan bayi tu dlm almari di rmh seorang polis (kalau tak silap pendengaran kakchik), situasi kebejatan moral kerajaan tak pandang sgt, asyik dok sibuk politik saja.

    ReplyDelete
  10. ish...takutnya klu benda nie terjadi di sekeliling kita..mcm mana lah nasib baby tu nnti..yelah makbapak baby tu pun masih terlalu muda dan mentah..macam mana agaknya nk melalui kehidupan berkeluarga...huhuhu...

    ReplyDelete
  11. yan, hari ni ada perkembangan terbaru. 8 budak lelaki lain terutama 3 org mengaku yg mungkin bayi tu bukan alfie punya tapi kemungkinan salah seorang dr mereka. lagi haru! bila bergaul bebas jadi budaya, anak yg lahir dah tak pasti siapa bapanya. ujian DNA la pulak.

    ReplyDelete
  12. La haula wala quwwata illa billah. Tak terkata apa tengok gambar ni... Kat Malaysia ada yg berzina adik beradik- abang umur 13 atau 14 th kalau tak silap. Adiknya yg pompuan pula berusia 12 th. Ntah mengandung ke tidak...

    Kembali Kepada Islam!

    ReplyDelete
  13. Kak Nor - masalah begini memang dah menular di negara kita. tengok dlm suratkhabar mmg macam2 berita pasal rosak akhlak ni.

    ReplyDelete

Kakchik ucapkan terima kasih banyak sebab teman-teman sudi memberi komen. Insyaallah kakchik akan membalasnya secepat mungkin.

Related Posts with Thumbnails