Followers

11.11.10

Program Kesuburan LPPKN: Kongsikan Pengalaman Anda.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ni lambat bersiaran sebab kakchik ambil masa untuk berehat sebentar sambil menonton program Screening Humanity di saluran 391 ASTRO. Dah lama benar kakchik tidak betul-betul duduk sambil menonton tv. Hari ni sempatlah kakchik berbuat begitu dalam 30 minit.

Bila online, antara tugas harian yang kakchik perlu lakukan ialah membelek suratkhabar (online). Walaupun hari ni tak kerja tapi bila sudah menjadi kebiasaan, tetap juga buat tugas ini. Kakchik terbaca laporan ini: 3000 Bayi Dilahirkan Menerusi Program Kesuburan LPPKN.

3,000 Bayi Dilahirkan Menerusi Program Kesuburan LPPKN


KUALA LUMPUR: Seramai 3,000 bayi berjaya dilahirkan oleh pasangan bermasalah mendapatkan zuriat menerusi program rawatan kesuburan sejak ia diperkenalkan pada tahun 1979.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil menyifatkan ia merupakan antara kejayaan terbesar Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) dalam membantu pasangan bermasalah mendapatkan zuriat, yang boleh dikategorikan sebagai antara keluarga yang berisiko tinggi.

"Kegagalan mendapatkan zuriat merupakan salah satu punca perselisihan faham dan perceraian dalam sesebuah keluarga," katanya kepada pemberita pada majlis "Observation of National Family Day" di sini, Rabu.

Ia diadakan sempena Forum Peringkat Menteri Asia Timur Mengenai Keluarga (EAMFF) kali keempat yang turut menyaksikan kehadiran 14 menteri dari negara-negara peserta forum itu.

Malaysia selaku tuan rumah forum dwitahunan itu kali ini mengutarakan tema "Keluarga Selamat dan Berdaya Tahan: Melindungi dan Memperkasakan Keluarga Berisiko dan Berisiko Tinggi". Forum tiga hari itu akan berakhir hari ini.

Ketika berucap merasmikan majlis itu, Shahrizat berkata, 30 peratus masalah kegagalan mendapatkan zuriat berpunca daripada pihak suami, isteri juga 30 peratus dan selebihnya faktor yang tidak dapat dikenalpasti.

"Kita ambil berat tentang keluarga-keluarga di Malaysia. Kerajaan akan beri perkhidmatan sebaiknya untuk bantu keluarga yang menghadapi masalah," katanya.

Pada masa ini terdapat tiga klinik rawatan kesuburan LPPKN di seluruh negara iaitu di Kuala Lumpur, Ipoh dan Johor Baharu.

Ia menawarkan pelbagai kaedah rawatan untuk membantu pasangan mendapatkan zuriat seperti rawatan Invitro Fertilisation (IVF) dan rawatan Intra Cytoplasmic Sperm Injection (ICSI).

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), masalah ketidaksuburan dikategorikan sebagai satu penyakit yang memerlukan rawatan seawal mungkin.

Kadar global subfertiliti adalah sekitar 15 peratus dan di Malaysia antara 10-15 peratus.

Pada majlis itu, Shahrizat turut melancarkan buku Panduan Jalinan Kasih Rawatan Subfertiliti yang diharap dapat membantu pasangan yang mempunyai masalah kesuburan untuk memahami masalah itu dengan lebih baik dan mencari jalan untuk mendapat rawatan. - BERNAMA

Bila membaca berita begini, hati jadi makan kuat untuk meneruskan usaha kami. Insyaallah. Usaha tetap usaha jangan putus asa. Kakchik ingin sekali membaca pandangan dan pengalaman kalian yang mungkin pernah menggunakan program ini.

Tolong kongsikan di kotak komen di bawah ya. Terima kasih.

No comments:

Post a Comment

Kakchik ucapkan terima kasih banyak sebab teman-teman sudi memberi komen. Insyaallah kakchik akan membalasnya secepat mungkin.

Related Posts with Thumbnails

KakChik's bookshelf: read

Twilight
Prinsip-prinsip Gerakan Islam
Travelog Impian Abadi: Itu Yang Tertulis
The Power of Focus
To The Moon and Back
Terapi Solat Tahajud
Slumdog Millionaire
Telaga Budi: Himpunan Kata-Kata Hikmah Nik Abdul Aziz Nik Mat
Insan, Ingatlah: Sebuah Panduan Menuju Hati yang Tenang
Parenting Skills: Based on The Qur'an and Sunnah
Indahnya Hidup Bersyariat
Raising Boys: Why Boys Are Different-And How to Help Them Become Happy and Well-Balanced Men
Dewey: The Small-Town Library Cat Who Touched the World
The Secret of Happy Children
Positive Parenting: The Importance of Communication in Family Life
Islam & Demokrasi
The Leader in You
Soal Jawab Remeh Temeh Tentang Puasa Tapi Anda Malu Bertanya...
Senyumlah, Apa pun Masalahmu Ia pasti akan berlalu
How To Enjoy Your Life And Your Job
}

Networkblogs