Followers

26.11.10

Hasrat Melihat Aksi Akrobatik Tercapai Juga

Assalamualaikum dan selamat petang semua.

Alhamdulillah akhirnya dapat juga kakchik update sekali lagi blog ini hari ni. Cerita yang kakchik nak kongsi bukan yang berlaku hari ni tapi yang berlaku semalam. Maaflah sebab terlewat sehari. Nak buat lagu mana kan? Almaklum saja kakchik sedang bergerai jadi laptop tinggal aje kat rumah. Ada masa sejam dua balik tak sempat nak tulis panjang-panjang. Inipun kakchik set masa untuk autopublish. Takdelah blog sepanjang hari dok ceita tajuk sama saja.

Semalam, hajat hati untuk melihat aksi akrobatik berjalan atas tali oleh pemegang rekod dunia, Adili Luxor, akhirnya tercapai juga. Persembahan terakhir beliau disertai dengan beberapa acara kebudayaan Cina Ugyur yang lain. Kiranya lebih istimewa berbanding hari-hari lain. Bertuah kan? Alhamdulillah.

Mari kita tengok apa yang kakchik alami di dalam stadium petang semalam.

Jam 3 petang, kami 3 beranak sudah mengambil tempat dalam stadium. Orang masih belum ramai.
Para penonton yang masuk lebih awal dari kami. Syukur dapat duduk di astaka, teduh.
Peralatan untuk persembahan akrobatik telah sedia terpasang dan sedang dikemaskini oleh para petugas. Gayat.
Itulah puncak tertinggi. Kakchik tak berapa dengar pengacara beritahu ketinggiannya tapi lebih tinggi dari bumbung astaka stadium.
Itulah orangnya, Adili Luxor sedang memeriksa kekuatan tali.
Setengah jam kemudian stadium sudah mulai penuh.
Ekspo ini berjaya menyatukan kaum Melayu, Cina dan India dalam satu stadium. Payah nak jumpa sebenarnya.
Persembahan pertama ialah dari Xhinjiang Music & Dance Group (nama tak tepat). Kakchik ada ambil video tapi lambatlah nak upload.
Seterusnya persembahan tarian oleh kumpulan kebudayaan Muslim Ugyur-Xhinjiang. Muzik Cina bunyi macam muzik padang pasir.
Seronok tengok mereka menari.
Seterusnya ialah...

Persembahan kungfu shaolin.
Best kalau dapat buat flying flip macam tu.
Macam-macam alat perisai yang digunakan. Real pulak tu, huhu.

Lepas tu ada pula persembahan ini yang biasanya ada dalam sarkas,

Agaknya apa yang dibuat tu? Pakcik ni bermain jumbling baton sambil menari rancak.
Tarian lagi. Rasa macam sedang menonton drama period Genghis Khan je.
Persembahan kungfu lagi tapi lebih hebat. Kakchik rakam video jadi gambar tak banyak.
Nyanyian lagu-lagu klasik Cina Ugyur. Macam lagu arab je bunyinya.
Kungfu shaolin lagi. Kali ni sifu turun padang dan buat aksi pecahkan besi dengan kepala. Auch! Sakitnya.

Dan akhirnya.... yang dinanti-nanti.


Bila acara terpenting bermula, bateri kamera kakchik dah lemah sangat-sangat jadi gambar dah tak boleh ambil. Lagipun kakchik buat rakaman video agak banyak termasuklah bagaimana Adili dan Sattar menaiki tali dari bawah hingga ke puncak tanpa memakai sebarang alat bantuan. Hebat sungguh!

Kalau kakchik berjaya upload video, kakchik akan kongsikan di sini.

Kata seorang makcik, kuat yakin kepada Allah dan konsentrasi yang tinggi telah menolong mereka naik ke atas tali itu seolah-olah seutas tali itu seperti tanah yang rata. Nampak sangat mudah mereka melangkah kaki malah berlari-lari ke depan ke belakang, tutup mata, berbasikal dan baring di atas tali yang seutas itu. Hebat. Mashaallah.

Kakchik yakin dengan kata-kata makcik itu. Dalam apa jua kerja, keyakinan pada Allah dan konsentrasi insyaallah boleh membawa kejayaan kepada usaha kita. Allahu Akbar!

6 comments:

  1. salam
    harap kakchik dan cik abr sihat sentiasa..
    terimakasih kerana berkongsi gambar2 yg menarik ni
    biasanya tgk dlm tv ja..

    ReplyDelete
  2. oh, jelesnye dijahhhh... huhu..

    ReplyDelete
  3. wkslm kak kam. alhamdulillah kak, kakchik sihat2 saja tapi cik abe tu sedang batuk. sama-sama kak. sebab tv tak lapor, itulah kakchik kongsikan di sini.

    ReplyDelete
  4. dijah, nak buat camana dik ... tengok gambar ajelah ya.

    ReplyDelete
  5. Thanks for sharing kakchik...walau takde kat sana, dpt gak melihat apa yg berlaku sepanjang ekpo ni.Tq so much.

    ReplyDelete
  6. salam kak cik.. hikmah ni..tadi jalan2 kat wardrobe kak cik..silent reader jek.. pastu tetibe sampai plak ke blog ni..dan tetiba terlihat plak gmbr yang pertama.. sape ek sebelah kak cik tu..mcm kenal je. dia blaja upm ke dulu..hikmah tak ingat apa nama dia..kirim salam la kat dia, kalo dia adalah orang yang mengenali salbiha upm..hehe

    ReplyDelete

Kakchik ucapkan terima kasih banyak sebab teman-teman sudi memberi komen. Insyaallah kakchik akan membalasnya secepat mungkin.

Related Posts with Thumbnails