Seminggu dua ni kakchik lihat ramai juga yang mencari RESEPI PENKEK dan sampai ke blog ini. Kalau tengok di senarai POS POPULAR pun boleh nampak entri bertajuk Resepi Penkek kini berada di tanggan ke-9. Minggu lepas belum ada dalam senarai pun.
Kakchik tak tahulah sama ada resepi kakchik ni berjaya dibuat oleh sesiapa yang menggunakannya atau tidak. Harap-harap kalian yang menggunakan resepi ini telah berjaya menghasilkan penkek yang gebu, lembut dan sedap.
Jadi kakchik nak poskan sekali lagi resepi yang sama malam ini untuk tatapan para pembaca.
Penkek gebu yang kakchik telah sediakan untuk sarapan. |
Bahannya:
2 cawan penuh tepung serbaguna
2 biji telur
2 sb minyak zaitun
1 1/3 cawan susu segar
2 sb gula/madu
Caranya:
1. Gaul rata semua bahan hingga tiada lagi ketulan. (kakchik guna garfu lebih cepat)
2. Bila adunan telah sebati bolehlah digoreng.
3. Gunakan kuali tanpa minyak @ ceper.
4. Goreng hingga keperangan.
5. Angkat, sedia untuk dihidang.
Senang kan. Selamat mencuba.
tq sharing resepi ni kak,, ermm mmg kena guna minyak zaitun ke kak.. minyak lain? boleh ke
ReplyDeletesama-sama nasazfrog. kakchik tak pernah guna minyak lain setakat ni. apa kata nasazfrog cuba dulu dan tentu dapat tahu hasilnya bagaimana.
ReplyDeleteSalam.. Kak Chik, terima kasih sebab berkongsi.. Nur nak cubalah nanti..
ReplyDelete