Followers

29.7.11

Menulis surat dengan tangan

Assalamualaikum dan salam Jumaat kepada semua teman-teman pembaca.

Hari ni hari Jumaat yang sangat redup sekali. Nampak seakan-akan mahu hujan tapi langit sekadar mendung saja dari Subuh tadi. Sekarang masa sudah melebihi jam 11 pagi suasananya masih sama, redup. Alhamdulillah... cuaca begini memang sesuai sangat bagi kakchik yang mahu berehat-rehat saja di rumah. Perancangan asal mahu ke program keibubapaan bersama Wardina Safiyyah terpaksa dibatalkan kerana demam baru kebah dan kepala yang masih lagi pening-pening.

Sumber: Google

Pagi ni kakchik nak kongsi sedikit tentang satu keupayaan fizikal yang semakin sukar nak dilakukan sejak penggunaan komputer menjadi berleluasa iaitu menulis menggunakan jari-jemari. apa yang kakchik maksudkan di sini ialah menulis dalam jumlah yang banyak. Misalnya menulis surat, kertas kerja, rancangan perniagaan, minit mesyuarat dan sebagainya. Sejak ada komputer ni boleh dikatakan kakchik sudah sangat kurang menggunakan jari-jemari untuk menulis. Apa yang kakchik buat ialah menggunakan jari-jemari untuk mengetuk papan kekunci.

Nak jadi cerita, beberapa hari lepas kakchik rasa nak menulis sepucuk surat secara konvensional yakni menggunakan dakwat pen dan pastinya tanganlah yang melakukan kerja. Ya Allah, sebaik menulis beberapa baris ayat saja jemari kakchik sudah merasa tegang dan sedikit sakit. Adakah ini kesan penggunaan komputer? Kemungkinan yang besar kerana kakchik boleh menaip dengan agak laju di papan kekunci tapi bila nak menggunakan otot-otot tangan terasa seperti cepat sangat lenguhnya.

Orang lain pula bagaimana? Ada pengalaman yang sama dengan kakchik ke? 

No comments:

Post a Comment

Kakchik ucapkan terima kasih banyak sebab teman-teman sudi memberi komen. Insyaallah kakchik akan membalasnya secepat mungkin.

Related Posts with Thumbnails