Followers

24.12.09

Malaysiakini atau sesiapa saja, tolong jangan CURI gambar

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua teman-teman dan pengunjung blog Keluargaku Sayang. Kakchik doakan hari ini kehidupan kita lebih baik dari semalam terutama iman kita.

Hidup kita ni selalu saja diuji dari pelbagai sudut dan kadang-kadang KESABARANlah yang paling banyak diuji. Sememangnya Allah mahu kita berusaha meningkatkan keimanan diri sebelum Dia panggil kita pulang. Tapi mengatakan SABAR kepada seseorang memang senang tapi untuk mengamalkannya secara berkesan memanglah agak sukar.

Dan kesabaran kakchik diuji lagi. Kali ini dengan kes MENCURI gambar tanpa izin. Kalau dah DINYATAKAN tidak boleh ambil tanpa izin, maka TOLONGLAH jangan ambil. Itu maknanya tuan empunya memang TAK IZIN la tu. Ada sebab lah kakchik buat begitu. Jadi, TOLONGLAH HORMATI hak tuan punya.

TIDAK PROFESIONAL sekali kalau cari gambar di Google dan tidak periksa dulu asal-usulnya.


Sebelum kakchik MARAH, tolong TARIK BALIK gambar tersebut walaupun TELAH DIEDIT. Kakchik TIDAK IZINKAN sama sekali.


TARIK BALIK! DAN PASTIKAN SEMUA LAMAN YG MENYALINNYA JUGA MENARIK BALIK! KAKCHIK BAGI MASA HINGGA PUKUL 10.00 PAGI. KALAU TIDAK KAKCHIK AKAN SAMAN.
PREFESIONALLAH DAN BERETIKALAH DALAM PENULISAN KITA!

17 comments:

  1. gmbar apa yg depa curi tu kakchik? mcm2 la manusia ni.......
    utk keselamatan setiap pic kakchik terbitkn kena tulis(edit) add blog...susah ckit depa nk edit....

    ReplyDelete
  2. salam kak chik....
    uit, gambar apa dan siapa yg curi gmbar ni kak chik?

    sy selalu gak google....tp biasanya, lagi suka amik gmbar2 pmandangan dan kartun.....
    :)

    ReplyDelete
  3. kak nza, gambar tu semasa pertunjukan fesyen hari tu. kakchik dah siap tulis notis supaya jangan copy tapi tak diendahkan juga.
    kakchik tak edit dgn address blog kat atas tu sb gambar banyak dan memang sengaja tulsi notis dgn warna merah. hanya gambar2 tertentu je yg kakchik tak izin copy.

    ReplyDelete
  4. Wkslm TC.
    Gambar semasa gala. Actually mrk dah crop utk masuk kan dlm artikel. Kakchik ptg kan hakmilik gmbr tu.
    Malaysiakini yg guna.

    ReplyDelete
  5. Kalau nak ambil pun, mintalah izin dulu ye tak..ni pakai main ambik aje..

    ReplyDelete
  6. Sabarlah kak chik. lain kali buat watermark kat each gmbr tu.

    ReplyDelete
  7. Salam Kak Chik... Macam mana sekarang... Mereka dah tarik balik ker gambar tu...

    His..his... takut gak nie... Coz, ummi selalu cari2 gambar kat google... KAdang2 copy tanpa tengok tuan punya... insaf...insaf... lain kali kena cek dulu... huhuhuhu

    ReplyDelete
  8. kak tirana, sepatutnya begitulah kan. dah ditulis notis pun tak dibacanya. kalau minta elok2 boleh dipertimbangkan. itupun kena tengok apa tujuannya.

    ReplyDelete
  9. fazemy, kakchik masih cool cuma tiada langsung respon dr mereka slps 3 kali kakchik tinggalkan pesan. 2 kali pertama tu tak pasti masuk ke tak tapi yg last mmg pasti.
    sblm ni ada yg kakchik watermark tp ada jg org copy.

    ReplyDelete
  10. Wkslm Ummi.
    Baru cek, gambar masih ada kat situ.
    Mereka tak baca kot mesej kakchik.
    Mungkin bagi mereka kakchik ni siapalah kan.
    Kakchik pun selalu beringat agar memberi kredit kepada gambar2 yg kakchik pinjam di internet. Takut tuan punya marah.

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum kakchik,
    Disyorkan untuk gambar-gambar yang kita tak mahu orang lain copy tanpa kebenaran dalam blog, disyorkan masukkan url blog pada gambar tersebut, baru paparkan dalam blog.Kak aliya gunakan ImageStyler saja, mudah dan cepat. Nak jaga supaya gambar tak dicuri orang dan tak dinyatakan linknya, sudah dikira mencuri, plagiarism.

    ReplyDelete
  12. Wa'alaikummussalam K.Aliya.
    Kakchik memang tahu pasal letak watermark tu tapi atas sebab tertentu kakchik tak buat. Kakchik cuma buat notis kat dalam entri berkenaan pasal gambar tidak boleh disalin tanpa izin.
    Ingatkan orang media ada etika tapi hampeh.
    Lepas ni kakchik akan pastikan gambar penting akan di watermark.

    ReplyDelete
  13. Bahaya juga bila orang tak amanah macam ni..

    ReplyDelete
  14. zureen, kalau iman tidak diutamakan, manusia sanggup buat apa saja asalkan nafsu mereka puas.

    ReplyDelete
  15. assalamu'alaikum.. mngikot crita kakchik ni.. sy pon pnah mngalami gmbar2 dri blog yg di curi tp lg trok dri dripada kak chik.. sbb gmbar tu di edit kmbali dn ditulis hakcipta mreka.. naik gram rsanya.. tp klu yg malaysiakini ambil tu mngikot pndangan sy mgkin ada sbbnya.. mcm kita, biasanya edit gmbar pon bsumber dari internet juga hasil search dri yahoo/google dn lain2.. lgpon malaysiakini bukan ke sbuah satu sumber media tgh pghubng dn mlapor brita yg adil dripd pmbangkang kalau x, x di isa raja petra tuu.. maaflah mnganggu.. lgpon gmbar yg kakchik edit tu bsumber dripada org yg reka dsign blog tuu.. jd kna sabar.. sama2 kongsi utk kebaikan bersama..

    ReplyDelete
  16. Salam álaik..
    mencelah skit..
    maybe lau sy nak copy pic kat google pon sy x periksa asal usul pic tu..
    melainkan atas pic tu tertera tulisan "jgn copy" or sbgainya... bukan caption tu diletakkn diatas @ dibawahnya...
    sbb sgala yg ade dlm tenet bukan hak milik kita lgi wlaupun kita...
    hanya yg kita simpan adalah hak milik kita,ape yg disebarkan pd umum,bukan lagi milik individu.. da jadi hak milik umum.. skadar pandangan..

    ReplyDelete
  17. wahidi dan pembaca semua,
    Mengikut undang-undang dan akta plagiarism, tiada satu bahan pun walaupun dalam internet sekalipun, boleh diambil begitu saja tanpa kebenaran menyatakan siapa pemilik asalnya. Mesti nyatakan bertulis asalnya gambar atau video berkenaan. Bahan dalam internet pun bukan hak milik umum tetapi untuk dikongsi maklumat saja.Hatta profesor sekali pun buat tesis phd, jika didapati dia ambil bahan internet spt foto sekeping tanpa nyatakan usulnya, boleh menyebabkan dia terus gagal dalam pengajian. Kes penuntut master dan phd gagal sebab tak telus dalam pernyataan sumber telah banyak berlaku dewasa ni.

    ReplyDelete

Kakchik ucapkan terima kasih banyak sebab teman-teman sudi memberi komen. Insyaallah kakchik akan membalasnya secepat mungkin.

Related Posts with Thumbnails