Assalamualaikum dan salam tengahari kepada semua teman-teman yang sudi menziarahi kakchik hari ni.
Sekarang ni waktu rehat kakchik jadi rasa macam nak kongsikan gambar lauk yang dimasak untuk makan malam, malam tadi.
Tentu ramai yang sudah biasa tengok lauk ini kan.
Kami panggil Ayam Goreng Campur.
Sebenarnya orang selalu buat lauk ini sebagai lauk sampingan tapi kakchik buat lauk ini sebagai lauk utama walaupun hidangan malam tadi ada ikan goreng dan gulai kari daging.
Tengahari ni kakchik tak keluar. Cukup sekadar minum air teh 'O' dengan beberapa keping kraker kecil dan sebiji cekmek molek.
Selamat makan tengahari ya. Makan tu beringat-ingat... jangan sampai berlebihan, nanti nak solat Zohor tentulah susah.
Masih berfikir nak masak apa untuk tengahri ini..he3( masak atau beli??)
ReplyDeletesalam kak.. semoga kak dan family sehat selalu. erm, lama tak makan chek mek molek.. i like..
ReplyDeletebestnyer kak chik ayam tu..
ReplyDeletecamner nak buat?
heheh erin nie mg K>O klo bab didapur nieh
zureen, masak lauk ni je... cepat & senang.
ReplyDeletewkslm luth. terima kasih. kalau nak makan cekmek kat sana takde ke luth?
erin, senang je erin. ni resepinya:
500gm ayam - dipotong kecil, digaul kunyit
sayur sawi 3 batang (capsicum, kobis, kacang panjang pun boleh)
bawang besar 1/2 labu
cili hijau 3 biji
sedikit kunyit
garam
minyak
caranya:
panaskan minyak
goreng ayam hingga keemasan
masukkan bawang dan cili
masukkan garam
akhir sekali masukkan sawi
kacau hingga sawi masak dan siap utk dihidang.