Followers

27.6.09

Bagusnya Guru dalam Laskar Pelangi

Assalamualaikum semua dan salam hujung minggu bagi yang sedang berehat di rumah tu. Petang Sabtu ni kakchik nak kongsi sikit pasal satu filem yang kakchik tonton bersama beberapa orang teman semasa kakchik di MU tempohari. Sebenarnya filem tu dah ada dalam simpanan kakchik sejak beberapa bulan yang lalu cuma tiada masa untuk melihatnya. Oleh kerana hari tu kerja tidak banyak sangat maka kakchik mengambil peluang untuk menonton filem yang telah diadaptasikan dari sebuah buku karya Andrea Hirata bertajuk LASKAR PELANGI.

Asalnya kakchik tengok sendirian tapi bila ada kawan yang juga pernah membaca bukunya begitu teruja sekali bila dia nampak filem yang sedang kakchik tengok, akhirnya penonton jadi bertambah dari seorang menjadi 5 orang. Tonton di laptop saja, hehe.

Subhanallah... memang bagus sekali filem ini. Kakchik entah berapa kali mengalirkan air mata sepanjang menonton filemnya. Walaupun kebanyakan dialog menggunakan bahasa Indonesia, tapi banyak yang masih boleh difahami. Memang patut filem ini 'pecah panggung' kata orang Indonesia atau 'box office'.

Kakchik sarankan para pendidik dan ibu bapa menonton filem ini kerana jiwa kalian pasti tersentuh dengan semangat mendidik anak bangsa dengan iman dan ilmu. Jika kita pernah melalui kehidupan yang sukar atau kemiskinan hidup, pengalaman peritnya mahu mendapatkan wang untuk belajar dan jauhnya perjalanan ke sekolah, pasti jiwa kita akan bangkit. Bangkit dengan semangat LASKAR PELANGI.

Kalau nak beli buku, singgah ke sini: MARIBACA (klik saja)

Kalau mahu nonton ceritanya, sila ke bawah.

























Bagaimana?

4 comments:

  1. salam kak chik, mar pn dah tgk cte ni 3 kali!
    mmg x jemu la. mmg bess sgt movie ni. mmg meleleh gak aor mata tgk cte ni. lg2 time guru besar die meninggal tu. mmg sedey sgt.

    ReplyDelete
  2. Salam, kak tie belum tengok lagi, sibuk sikit.. nanti datang semula. Mekasih kerana sudi berkongsi.

    ReplyDelete
  3. wkslm mar. wah...begitu sekali penangan LP ya. ha'ah, time tu memang tangkap leleh... huhuhu, sedih sungguh

    ReplyDelete
  4. Wkslm kak tie. Haaaa kena tengok tuuuu... cerita paling bagus & byk nilai moral, sesuai utk seisi keluarga.

    ReplyDelete

Kakchik ucapkan terima kasih banyak sebab teman-teman sudi memberi komen. Insyaallah kakchik akan membalasnya secepat mungkin.

Related Posts with Thumbnails