Followers

18.9.11

DOA KETIKA DIDATANGI HAID


Riwayat Daripada Saiyidina Aishah R.A. diambil daripada kitab yang bernama Durratun Nasihin Fil Wa, zi Wal Israr dikarang oleh Osman Bin Hasan Ahmad As Sakiril Khubuwi.

"Tidak ada daripada seorang perempuan yang kedatangan haid melainkan adalah haidnya itu menghapuskan dosa-dosa yang telah lalu daripada segala dosa-dosanya dan sekiranya ia membaca doa (dibawah) pada hari yang pertama yakni: 


(Maksudnya) Segala puji bagi Allah di atas segala hal dan aku memohon keampunan kepada Allah daripada segala dosa.

Maka menulis oleh Allah baginya terlepas daripada api neraka dan dapat lalu di atas Sirat dengan selamat dan aman daripada azab dan meninggikan oleh Allah Taala baginya dengan tiap satu hari dan satu malam akan pangkatnya empat puluh orang mati syahid manakala adalah perempuan itu dikira berzikir kepada Allah Taala di dalam masa haidnya."

Nota kakchik:

Keseluruhan tulisan di atas telah kakchik salin dari blog: http://ajak-ry.blogspot.com/

Oleh kerana selalu saja ada kawan-kawan yang bertanya, apa salahnya kakchik abadikan doa ini di dalam blog ini untuk rujukan peribadi dan sesiapa saja yang memerlukannya.

Allahua'lam.

2 comments:

 1. salam kak chik..
  terima kasih di atas perkongsian doa tersebut... ramai wanita tidak tahu/ meringan2kn soal qada' haid..

  http://panduanpercuma.info/agama/3466/haid-wanita-perlukah-qadha-solat/

  ReplyDelete
 2. wkslm princess muslimah.
  sama-sama. jika nak kongsikan lagilah baik dik.

  ReplyDelete

Kakchik ucapkan terima kasih banyak sebab teman-teman sudi memberi komen. Insyaallah kakchik akan membalasnya secepat mungkin.

Related Posts with Thumbnails