Followers

28.4.11

Semalam hari ulang tahun cik abe, sakit pun nak dinner date juga.

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Semalam birthday cik abe tapi dah lewat petang baru kakchik teringat. Kakchik sentiasa ingat 27 April ni birthday dia tapi dalam keadaan badan yang lemah fikiran kakchik agak lembab sikit. Hampir sepanjang pagi kakchik habiskan dengan berbungkus dalam selimut, tidur akibat kehilangan air yang banyak. Masa cik abe nak ke pejabat tu kakchik dah mula baring sebab dah letih sangat. Itupun selepas kakchik pastikan pakaian kerjanya siap lengkap untuk dipakai dan air minum sedia untuk sarapan. Sakit atau demam, jika larat buat juga mana yang mampu.

Kami takdelah buat sambutan hari lahir ni, biasanya sekadar saling mengucapkan selamat saja. Sebenarnya kakchik ada memasang niat semasa ulang tahun kakchik 10 April lepas, pasang senyap-senyap je. Nak belanja cik abe laham mandi di Muzdalfa, KB tapi bila dah kurang sihat macam ni perancangan kena ubahlah. Bila cik abe balik dari kerja kakchik sambut dia kat pintu dengan ucapan 'happy birthday to you', saja nak bagi dia gembira. Syukur alhamdulillah belah petang tu badan kakchik dah mula sihat sikit. Penangan rehat yang panjang di sebelah pagi hehe.

Fish & Chips yang kakchik makan. Sedap.
 
Dinner date kami di Muzdalfa ditukar ke Royal Steak House di Panchor. Bukan apa, Muzdalfa jauhnya 7km di KB sana sedangkan RSH cuma 10 minit saja dari rumah. Tak kisahlah kan asalkan kami dapat makan sama-sama di luar. Sekali-sekala saja. Kepala tengah sakit berdenyut-denyut tapi kakchik tak bagitau cik abe takut dia kensel pulak date kami. Akhirnya kami dapat juga dinner date di RSH. Makanannya boleh tahan sedap. Cik abe makan Lamb Chop dan kakchik mkan Fish & Chips saja. Ala kadar ajelah jani gembira dapat dating dengan suami :)

Balik dari makan malam, kakchik dah tak mampu nak tahan sakit kepala. Selesaikan kemaskan tempat tidur terus baring nak hilangkan sakit. Tak hirau dah pasal jaga badan sebab baru selesai makan. Cik abe pun tak kata apa mungkin dia nampak kakchik macam dah tak tahan sangat dah. Kalau bangun duduk atau berdiri mungkin boleh pitam. Kuat sungguh virus kali ni menyerang. Sekejap baik sekejap sakit. Sabar sajalah. Sementara kakchik rasa agak sihat ni baiklah kakchik update blog. Takut ada yang tertanya-tanya ke mana pula menghilang kali ni.

Amni terlena sebelum kami balik.
 
Tadi kakchik dengan cik abe ke rumah kakak menziarahi dia dan Amni yang turut tidak sihat macam kakchik juga. Tapi Amni lagi teruk sebab muntah-muntah. Masa kakchik sampai tadi, Amni terkulai kat atas dukung ummi dia. Bila kakchik ambil dan dukung dia, rasa sayulah pulak. Mana taknya... anak-anak saudara yang selalunya aktif dan periang tiba-tiba jadi lemah macam tu. Sudah pasti hati kakak kakchik dan adik kakchik sebagai ibu lagi sedih dan sayu. Walau dalam keadaan demam gitu Amni masih nak tunjukkan peralatan sekolah dia kepada ayah wae nya. Mungkin sebab dia tak lalu makan, maka badannya sangat lemah. Masa kami nak balik sebelum Zohor tu dia dah terlena.

Amni ni walaupun tak sihat masih lagi rajin nak solat jemaah dengan umminya. Semalam kakak hantar gambar melalui MMS, tengok Amni dah tergolek keletihan dalam kain sembahyang. Anak solehah sungguh si kecil tu. Harap-harap cepatlah dia sihat. Kasihan tengok Amni tak lalu makan, lembik, lemah terbaring saja. Walau tak tidur dia diam saja sambil baring. Sepatutnya anak-anak kecil macam Amni berlari ke sana-sini dengan riang tapi Allah dah takdirkan ujian sakit seperti ini, kita yang dewasa ni mampu usahakan rawatan yang terbaik saja. Insyaallah esok lusa dia akan sihat juga.

Khabar terkini, Adelia juga sudah sihat, sudah boleh keluar dari hospital petang ni. Alhamdulillah.

2 comments:

  1. selamat harilahir buat cik abe kak chik...semoga panjang umur murah rezeki ye.....semoga kak chik cepat sembuh...amin

    ReplyDelete
  2. terima kasih bagi pihak suami kakchik. amiin. kakchik dah makin sihat rasanya. lama tak nampak shiori kat sini dan kakchik pun lama juga tak singgah jenguk shiori. harap2 shiori sekeluarga semuanya baik2 saja ya.

    ReplyDelete

Kakchik ucapkan terima kasih banyak sebab teman-teman sudi memberi komen. Insyaallah kakchik akan membalasnya secepat mungkin.

Related Posts with Thumbnails