Followers

30.1.12

Mari Kita Membanyakkan Selawat

BISMILLAH.

Sempena bulan kelahiran Nabi Muhammad SAW ini, kakchik ingin mengajak teman-teman semua untuk membanyakkan selawat ke atas baginda.

Jom kita berselawat.

Sumber: Google Images

Kalau di zaman sekolah dulu, pihak sekolah selalu juga buat majlis selawat beramai-ramai. Selalunya selepas solat fardhu tapi kadang-kadang tu semasa 'roll-call' pagi. Kakchik suka ramai-ramai berselawat terasa ingat kat Nabi Muhammad SAW.

Masihkah kita ingat peristiwa kelahiran Nabi Muhammad SAW? Kadang-kadang kalau orang tanya, untuk jawab 'on the spot' pun kita tergagap-gagap. Mari kita 'refresh'.




Sebenarnya setiap hari pun kita berselawat cuma tak pasti kita sedar atau tidak. Dalam solat lima waktu kita ada membaca selawat. Kalau tak ingat, ini kakchik kongsikan. Ini kita panggil selawat ke atas nabi selepas kita membaca tasyahud akhir dalam solat:




Maksudnya:

"Ya Allah selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarga Baginda seperti Engkau kurniakan kepada Nabi Ibrahim dan keluarganya. Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Terpuji dan Yang Maha Mulia. Ya Allah, berkatilah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarga Baginda seperti telah yang Engkau berkati ke atas Nabi Ibrahim dan keluarganya. Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Terpuji dan Yang Maha Mulia".

Banyak pahalanya bila kita selalu berselawat. Tak semestinya nak tunggu solat. Di waktu-waktu lain juga kita boleh berselawat kerana yang melakukannya ialah mulut, lidah dan hati kita. Sambil-sambil kita buat kerja ni pun kita boleh berselawat.

Jom. Jomlah kita berselawat.

2 comments:

  1. salam kakchik
    mari kita bersalawat ke atas Nabi..

    ReplyDelete
  2. Wkslm Kak Intan. Jom kak. Allahummasalli'ala Muhammad wa 'ala a-li Muhammad.
    Allahummasalli'ala Muhammad wa 'ala a-li Muhammad.
    Allahummasalli'ala Muhammad wa 'ala a-li Muhammad.

    ReplyDelete

Kakchik ucapkan terima kasih banyak sebab teman-teman sudi memberi komen. Insyaallah kakchik akan membalasnya secepat mungkin.

Related Posts with Thumbnails