Followers

15.12.13

LUPA NOMBOR KERETA SENDIRI

LUPA NOMBOR KERETA SENDIRI

Siang tadi, kakchik masih lagi MC selepas demam + keletihan yang amat tapi ada tugas dan amanah yang perlu diselesaikan segera jadi terpaksalah juga menggagahkan diri untuk memandu. Nak ajak suami, dia pun kerja.

Sebenarnya dalam kesibukan kakchik terlupa, ansuran kereta telah overdue seminggu. MasyaAllah... nasib baik pihak bank belum telefon, kalau tidak buat malu je.

Sebelum-sebelum ni kakchik buat bayaran secara interbank giro tapi sejak bulan berepa dah kakchik pun lupa, selalu je selepas selesai buat interbank giro, esoknya duit dikembalikan ke dalam akaun. Bila consult pihak bank, memang betul ada masalah jadi terpaksalah ke bank untuk buat bayaran.

Back to the story, dalam keadaan badan yang belum 100% sihat, dan sedikit mamai, kakchik pun ke bank. Ambil no giliran, 2094... no semasa 2073 insyaAllah tak perlu tunggu lama kot sebab selalunya cepat je kat bank A ni. Namun sayang sekali, tunggu punya tunggu naik lenguh kaki berdiri hanya 4 orang yang baru selesai.

Tiba-tiba teringat, "oh, lupa... boleh buat deposit tunai..." apalagi teruslah kakchik ke mesin ATM. Berdebar juga nak buat bayaran guna mesin tu sebab dah berbulan-bulan kakchik tak guna mesin ATM. Nasib baik kat mesin sebelah ada pegawai bank sedang bantu seorang pakcik melakukan urusan yang sama, deposit tunai.

Masa dia suruh kakchik key-in nombor kereta, tiba-tiba kakchik tersedar, "alamak! apa dah no kereta ku....?" huhu, boleh tak ingat nombor kereta sendiri walhal setiap hari dok tengok. Kakak tu dah mulai senyum semacam. Perah otak.... akhirnya kakchik beri dia satu nombor, rasa-rasa macam betul.

Ops! Silap, nama tuan punya kereta Mr XYZ BINTI ABC. LOL... kakak tu siap cakap, "Dik, kena isi borang ni, buat laporan kat kaunter yang ada kesilapan pada nama pemilik." Nama lelaki tapi ada BINTI hahaha... kata kakak tu mungkin ada kesilapan semasa pihak bank upgrade sistem dan convert data lebih kurang sebulan lepas. Cancel. Tak jadi bayar.

Ayyo... dalam fikiran lemah, badan letih, kakchik terpaksalah telefon suami untuk sahkan nombor kereta. Nasib baik tak kena marah. Akhirnya baru dapat akaun yang betul dan boleh buat bayaran dengan senang hati.

MORAL OF THE STORY : Kalau badan tak sihat, mental pulak lemah, janganlah sibuk nak gi buat urusan penting macam tu. Silap haribulan, gi bayar kat akaun orang lain. Kan ke naiya?

2 comments:

  1. Replies
    1. Penangan panik agaknya sebab dah lama tak tekan-tekan mesin ATM/CDM tu hehe

      Delete

Kakchik ucapkan terima kasih banyak sebab teman-teman sudi memberi komen. Insyaallah kakchik akan membalasnya secepat mungkin.

Related Posts with Thumbnails