Followers

24.2.15

Aku Dan Tok Guru 6

[ IKUT ARWAH MOK GI KULIAH TOK GURU ]

Zaman kanak-kanak dulu masa membesarku banyak dihabiskan di rumah arwah Mok (nenek). Belajar mengaji Qur'an dengan Mok, tidur di rumah Mok, dengar cerita nasihat dan cerita zaman Jepun pun dari Mok, nakal tak dengar kata Mok cubit sampai biru peha. Aduh, masih teringat betapa sakitnya. Arwah Mok jika tak ke mana-mana dia wajib solat berjemaah di Masjid Pulau Melaka.

Arwah sambil bertongkat terpaksa menyeberang jalan untuk ke masjid (tapak sekarang). Oleh kerana kesihatan kakinya semakin menurun, arwah telah membina sebuah pondok di atas tanah wakaf bersebelahan rumah almarhum Tok Guru Nik Mat (ayah TGNA) yang kini menjadi bangunan SRI Al Anuar. Bila Mok berpindah, aku turut berpindah. Hakikatnya aku masih duduk di rumah keluarga cuma lebih banyak masaku bersama arwah Mok.

Setiap hari Rabu malam Khamis, Khamis malam Jumaat dan Jumaat selepas zohor, almarhum Tok Guru Ayoh Zik akan mengajar agama di masjid. Pastinya arwah Mok antara muridnya yang taat dan aku selalu dibawanya bersama. Mungkin dari situlah aku mengutip ilmu awal dari almarhum Tok Guru. Aku suka ikut Mok. Sebab apa tau? Selalu saja kawan-kawan Mok puji. Antara yang best, "Jjuruh cucu demo ni Nik Yea. Besar esok-esok buleh jjadi ustazah." Hehehe...

Al-Fatihah untuk almarhum Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat dan almarhumah Mok, Hjh. Che Mariam Che Mamat.

Jjuruh cucu demo ni Nik Yea = Bagus cucu kamu ni Nik Mariam.

#AkuDanTokGuru

No comments:

Post a Comment

Kakchik ucapkan terima kasih banyak sebab teman-teman sudi memberi komen. Insyaallah kakchik akan membalasnya secepat mungkin.

Related Posts with Thumbnails