Followers

17.6.12

LANGKAH BEBAS KEWANGAN: Langkah 1


BISMILLAH

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Mulai hari ni kakchik akan mula kongsikan ilmu yang kakchik perolehi dari page MEKANIK $ di facebook. Perkongsian ini adalah untuk memudahkan kakchik membaca berulang-kali dan tidak begitu susah untuk mencarinya semula di facebook. Semoga kita semua mendapat manfaat.

=================================

LANGKAH 1 dari 30 - DIMANA ANDA..........


Ada pepatah lama, "Anda perlu tahu di mana anda berada sebelum anda boleh memikirkan di mana anda akan berada kelak"? 

Ini amat benar dengan kewangan anda juga.

Langkah pertama untuk wira kewangan adalah untuk menentukan di mana kewangan anda berada.

Berapa banyak yang anda miliki selepas semua aset dijual dan semua hutang anda dibayar - adalah ukuran sebenar kekayaan anda. Itulah sebabnya satu langkah ke jalan kemakmuran kewangan adalah untuk mengira nilai bersih anda.(net worth)

Anda perlu menyenaraikan semua aset anda (pelaburan, rumah, dan sebagainya), tolak hutang anda, dan jumlah yang anda akan dapat itulah nilai bersih anda -

Mudah, bukan?

Menentukan nilai bersih anda adalah sangat penting kerana ia memberikan anda snap cepat tentang kesihatan kewangan anda. Tambahan pula, ia akan memberikan anda satu tanda aras untuk mengukur kemajuan anda terhadap kesihatan kewangan anda dalam melalui 30 langkah. 

Buat ini sebelum melangkah ke LANGKAH 2

No comments:

Post a Comment

Kakchik ucapkan terima kasih banyak sebab teman-teman sudi memberi komen. Insyaallah kakchik akan membalasnya secepat mungkin.

Related Posts with Thumbnails