Followers

16.2.12

‎9 Formula Untuk Memulakan Sesuatu Perniagaan oleh Dr.Azizan Osman


BISMILLAH.

Hari ni sebelum kakchik logout dari Internet dan memandu ke HUSM untuk menjaga adik yang sedang melawan kanser, kakchik nak berkongsi ilmu lagi dengan teman-teman semua. Kali ni ilmu tentang bisnes pula. Kakchik tahu ramai di kalangan teman-teman yang punya bisnes sendiri dan ada juga yang sedang merancang untuk memulakan satu perniagaan. Apakata kalian baca 9 Formula yang mudah dan praktikal ini yang dikongsikan oleh Mentor Kejayaan #1 Malaysia iaitu Dr Azizan Osman.

"Untuk mencapai sesuatu kita perlu ada matlamat yang jelas, untuk mencapai matlamat kita perlu ada keinginan yang tinggi, untuk mencapai keinginan yang tinggi, kita perlu kuasa bertindak yang luar biasa." :)

Silakan.



‎9 Formula Untuk Memulakan Sesuatu Perniagaan oleh Dr.Azizan Osman- Usahawan, Mentor Kekayaan & Kejayaan, Pakar Strategi Pengiklanan & Pemasaran & Master Trainer (Asia)

Tahukah anda bahawa ada 9 formula atau langkah yang anda perlu lakukan untuk anda meningkatkan peluang kejayaan perniagaan baru anda?

Pertama: Matlamat Perniagaan & Peribadi Yang Jelas

Kedua: Kenalpasti apakah masalah yang boleh diselesaikan dengan menggunakan produk atau perkhidmatan berkualiti tinggi yang bakal anda berikan?

Ketiga: "Bootstrap"- Mulakan perniagaan secara kecil-kecilan dengan tanpa modal atau dengan modal yang paling minima terlebih dahulu sehingga anda yakin untuk membesarkannya. Kesabaran adalah penting serta sentiasa bersedia untuk menimba ilmu. 

Keempat: Test, Trial & Adjust- Mencuba dan mengubahsuai produk atau perkhidmatan anda mengikut keperluan pelanggan dan pasaran

Kelima: Mengembangkan perniagaan menggunakan keuntungan daripada perniagaan anda bukan dengan pinjaman

Keenam: Pilih "tentera" ataupun pekerja anda dengan teliti dan betul

Ketujuh: Mendapatkan fasiliti kewangan berdasarkan aliran tunai perniagaan anda yang positif

Kelapan: Mulakan dengan berniaga secara sampingan- Jangan berhenti bekerja secara tergesa-gesa

Kesembilan: Kuasai pemasaran- Sentiasa bersedia untuk "kembali ke sekolah" ke dewan-dewan seminar untuk belajar tentang strategi pemasaran yang terkini.



*Anda boleh membaca keseluruhan artikel ini di dalam Majalah Harmoni keluaran 1 Mac 2012 nanti atau hadir sendiri ke Klinik Usahawan Dr.Azizan Osman-Seminar Marketing Power 2012 dengan layari marketingpower.com.my atau hubungi 1-300-88-2424. -Admin Marketing Power-

3 comments:

  1. menarik ni kakchik..terima kasih share..:)
    ramai orang yang jenis kalau dah nampak biznes tu terus decide brenti kerja..lepas tu 2,3 bulan dah slow dan tutp terus..

    ReplyDelete
  2. TQ nampak mcm menarik sy nak daftarlah tapi PG dah terlepas

    ReplyDelete
  3. rugi berhenti keje..baik wat part time je....klik sini.. http://bit.ly/WUdqNU

    ReplyDelete

Kakchik ucapkan terima kasih banyak sebab teman-teman sudi memberi komen. Insyaallah kakchik akan membalasnya secepat mungkin.

Related Posts with Thumbnails