Followers

16.12.13

BILA FOKUS LARI

BILA FOKUS LARI

...tentulah susah hati. Bulan 12 dah nak habis. Tak lama lagi masuklah tahun masehi 2014. Kalau umur panjang, sempatlah merasa hidup di tahun baru. Ok, fokus... fokus.

Sebulan dua ni, fokus kakchik dalam bisnes dan kerjaya lari sikit terutama sejak banjir melanda Pantai Timur. Eh, nak salahkan banjir lah pulak... Bukan.. nak ceritanya fokus kakchik lari sikit dan mulalah berlaku beberapa situasi yang tidak diharapkan.

Kalau syampoo boleh ada 3 in 1, 4 in 1 dan kopi pun boleh ada 8 in 1 namun kakchik tak boleh ada macam tu. Tak mampu diklon atau di-kopipes (maaf pinjam bahasa seseorang).

Walaupun setiap hari ada jadual perancangan, things-to-do namun apabila fokus lari, maka tersasarlah target untuk dicapai pada hari tersebut. Nasib baik bukan setiap hari. Alhamdulillah... Allah masih sayang kat kakchik.

Ringkas kata, setiap apa yang kita nak buat, pastikan FOKUS betul-betul dan buat sepenuh hati. Fokus boleh lari mungkin adanya faktor-faktor pengacau berikut:
1. Hati sedang bersedih - misalnya kecik hati dengan suami.
2. Kepenatan teramat - jadual harian yang terlalu padat.
3. Kemalasan melanda - tiba-tiba rasa nak duduk je kat kerusi dan saja-saja browse internet.
4. Adik-beradik asyik berkumpul dan bersembang macam-macam - kita pun nak tumpang dua kaki-lah...
5. Gaji naik - berangan je lebih.
6. Sibuk nak buat kebajikan - lupa makan minum dan kebajikan diri sendiri.

etc etc etc...

MORAL OF THE STORY : Untuk benar-benar BERJAYA, kuasa fokus AMAT PENTING. Imagine ada singa sedang kejar, mengaum garang dan sedang mendekat. FOKUSSSSSS !


JANGAN BERTANGGUH

JANGAN BERTANGGUH

Bismillah. Kakchik nak nasihat diri sendiri ni, "Jangan suka bertangguh ya. Nanti last minute diri sendiri yang susah."

Sesuatu pekerjaan tidak akan dapat diselesaikan dengan sebaik mungkin jika kita suka bertangguh.

Selalu bertangguh, berat akibatnya. Padah. Mungkin kena marah. Yang paling tak best ialah kita hilang kredibiliti.

Kerja bertangguh menyebabkan kejayaan yang cuma sesaat menjadi kejayaan yang tertangguh kemudian bertukar menjadi kegagalan.

Jangan nak mengelak diri dan cari pasal dengan orang lain. Audit diri sendiri dulu.

Jangan sampai ada yang kata kat kita, "padan muka hang."

MORAL OF THE STORY : Ada kerja, terus buat.

15.12.13

LUPA NOMBOR KERETA SENDIRI

LUPA NOMBOR KERETA SENDIRI

Siang tadi, kakchik masih lagi MC selepas demam + keletihan yang amat tapi ada tugas dan amanah yang perlu diselesaikan segera jadi terpaksalah juga menggagahkan diri untuk memandu. Nak ajak suami, dia pun kerja.

Sebenarnya dalam kesibukan kakchik terlupa, ansuran kereta telah overdue seminggu. MasyaAllah... nasib baik pihak bank belum telefon, kalau tidak buat malu je.

Sebelum-sebelum ni kakchik buat bayaran secara interbank giro tapi sejak bulan berepa dah kakchik pun lupa, selalu je selepas selesai buat interbank giro, esoknya duit dikembalikan ke dalam akaun. Bila consult pihak bank, memang betul ada masalah jadi terpaksalah ke bank untuk buat bayaran.

Back to the story, dalam keadaan badan yang belum 100% sihat, dan sedikit mamai, kakchik pun ke bank. Ambil no giliran, 2094... no semasa 2073 insyaAllah tak perlu tunggu lama kot sebab selalunya cepat je kat bank A ni. Namun sayang sekali, tunggu punya tunggu naik lenguh kaki berdiri hanya 4 orang yang baru selesai.

Tiba-tiba teringat, "oh, lupa... boleh buat deposit tunai..." apalagi teruslah kakchik ke mesin ATM. Berdebar juga nak buat bayaran guna mesin tu sebab dah berbulan-bulan kakchik tak guna mesin ATM. Nasib baik kat mesin sebelah ada pegawai bank sedang bantu seorang pakcik melakukan urusan yang sama, deposit tunai.

Masa dia suruh kakchik key-in nombor kereta, tiba-tiba kakchik tersedar, "alamak! apa dah no kereta ku....?" huhu, boleh tak ingat nombor kereta sendiri walhal setiap hari dok tengok. Kakak tu dah mulai senyum semacam. Perah otak.... akhirnya kakchik beri dia satu nombor, rasa-rasa macam betul.

Ops! Silap, nama tuan punya kereta Mr XYZ BINTI ABC. LOL... kakak tu siap cakap, "Dik, kena isi borang ni, buat laporan kat kaunter yang ada kesilapan pada nama pemilik." Nama lelaki tapi ada BINTI hahaha... kata kakak tu mungkin ada kesilapan semasa pihak bank upgrade sistem dan convert data lebih kurang sebulan lepas. Cancel. Tak jadi bayar.

Ayyo... dalam fikiran lemah, badan letih, kakchik terpaksalah telefon suami untuk sahkan nombor kereta. Nasib baik tak kena marah. Akhirnya baru dapat akaun yang betul dan boleh buat bayaran dengan senang hati.

MORAL OF THE STORY : Kalau badan tak sihat, mental pulak lemah, janganlah sibuk nak gi buat urusan penting macam tu. Silap haribulan, gi bayar kat akaun orang lain. Kan ke naiya?
Related Posts with Thumbnails