Followers

28.11.12

Salam Selamat Pagi :)

Bismillahirrahmanirrahim. 

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam pagi ceria :)
 





Alhamdulillah segala puji bagi Allah yang masih mengizinkan kita menikmati penggunaan internet pada hari ini untuk mencari kebaikan dan menyebarkan kebaikan. 


Semoga apa yang kita lihat, apa yang kita tulis, apa yang kita baca, apa yang komen, apa yang kongsikan, apa yang kita perkatakan, apa yang kita sokong, apa yang kita benci, apa yang kita diamkan, apa yang kita marah, apa yang kita ketawa, apa yang kita sedih, apa yang kita 'like' dan apa jua yang kita buat dalam dunia maya internet atau di dunia nyata alam ini, segalanya adalah tindakan-tindakan yang berdasarkan niat yang murni, demi keredhaan Ilahi. 

Salam kaya dan berjaya dunia akhirat.


Salam sayang,
KakChik Niza
Baiti Jannati, Kg. Pulau Melaka

24.11.12

Kisah Kakchik Ke Shah Alam.

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM. Assalamualaikum dan salam sejahtera.

SENYUM (^____^)
Hehehe kena senyum dulu baru dapat menulis blog. Tau-tau ajelah kakchik ni makin lama makin slow meng'update' blog kesayangan ni. Banyak masa di fesbuk sekarang ni. Tapi setiap hari pun terasa nak menulis sesuatu. Banyak yang nak diluahkan tapi Allah tak izin juga.

Hari ni sebelum nak bertukar syif kerja di lobi perpustakaan ni, kakchik akan cuba tulis blog. Mana yang ada dalam kepala kakchik akan tulis je.

Di Shah Alam Convention Centre, SACC untuk RIMKK

Seminggu yang lepas kakchik ke Shah Alam. Hadir Reunion IMKK bersama Mentor bisnes kakchik, Dr Azizan Osman. Suami tak ikut sama sebab dia macam biasa, sibuk dengan kerja-kerjanya. Tapi jangan risau ya, kakchik pergi dengan izin dia selepas dia pasti ada orang yang akan ambil kakchik.

Nak jadi cerita, abang ngah yang diharapkan mengambil dan menumpangkan kakchik di rumahnya telah ke Kuching, Sarawak, huhuhu. Oleh kerana hati dah bulat nak pergi RIMKK dan selepas solat dan doa, kakchik yakin dan berani sendirian ke Shah Alam tu. 

Inilah sahabat yang sudi bersusah-payah untuk kakchik semasa di Shah Alam.
Anak-anaknya sangat comel dan keletah.

Tiket kapalterbang kakchik batalkan dan cepat-cepat cari tiket bas. Kenapa nak tukar tiket? Dari naik kapalterbang jadi naik bas? Begini... kalau nak flight, malam tu dah sampai di airport Subang, masalahnya takde orang yang nak datang ambil. Suami risau kakchik dok sorang-sorang kat situ. Jadi pilihannya ialah naik bas malam dan sampai pagi esoknya, terus ambil teksi ke SACC, tempat reunion tu.

Suasana Dewan KTC semasa muktamar dewan muslimat.

Siang hari 16/11 tu kakchik sibuk di tempat muktamar, bertugas di bahagian IT macam biasa. Sempatlah kakchik update status kat fesbuk pasal kakchik akan ke Shah Alam malam tu. Alhamdulillah... ada seorang sahabat yang baik hati, telah bagitau seorang sahabat yang lain pasal kakchik sendirian sampai di Shah Alam. Kakchik tak tahu pun yang sahabat tu rumahnya di Shah Alam. Teruk kan? Dah beberapa tahu berkawan masih tak tahu sahabat sendiri tinggal di situ.

Isyk...isyk..isyk....

Ringkas cerita, alhamdulillah sahabat yang sorang ni sudi nak ambil kakchik di stesen bas seksyen 17 dan tumpangkan kakchik di rumahnya. Allah ni sangat kasihan kat kakchik kan? Dan Dia telah mentakdirkan kakchik punya ramai sahabat yang baik hati dan sangat ikhlas menolong walaupun mereka juga punya tugas dan tanggungjawab sendiri. Ke sana-sini dia tolong kakchik. Tak tahulah sama ada kakchik boleh buat sama seperti dia atau tak jika dia ke KB.

Selepas Seminar VIMT di D'TAHA, Kelana Jaya.

Dalam pada sibuk dengan reunion dan keesokannya ada seminar penggunaan video dalam pemasaran internet di Kelana Jaya, Allah telah izinkan kakchik bertamu di rumah sahabat pertama yang tahu pasal kakchik ke Shah Alam. Kakchik yakin sangat sahabat inilah yang telah melaporkannya kepada sahabat yang di Shah Alam tu hehe. 

Syukur dan gembira yang amat kerana bila ke Bukit Damansara tu, bukan seorang je sahabat yang kakchik dapat jumpa malah 5 orang termasuklah adik kepada salah seorang sahabat kakchik. Mereka ni semuanya kakchik kenal dan bersahabat melalui fesbuk. Tengok, fesbuk ni banyak yang positifnya jika kita cari yang positif kan?

Seronok jumpa sahabat kesayangan.

Sembang-sembang, makan-makan dan ambil gambar pastilah aktiviti wajib bila bertemu. Bila dah balik ke KB ni kakchik selalu juga membelek-belek gambar-gambar ketika bersama mereka. Rindu pada sahabat-sahabat yang jauh. Kalaulah mereka pula boleh berkunjung ke KB kan?

Sebut pasal seminar video atau Seminar VIMT tu, kakchik sebenarnya buat tindakan adhoc menyertai program tu. Dah lama teringin nak join tapi kali ni memang kakchik 'fast action fast result' sungguh. Ye lah, dah datang dari jauh ni elok penuhi jadual dengan aktiviti berfaedah kan. Manfaatnya bukan pada bisnes kakchik je malah boleh guna untuk jemaah juga.

Sejak balik ni, video blog pertama kakchik masih belum siap. Setiap hari kakchik tengok rakan alumni yang sama-sama ke seminar, kongsikan hasil mereka. Segannya... tapi takpe, vlog kakchik mesti siap juga hari ni dan dapatlah kakchik kongsi dengan Coach serta rakan alumni yang lain. Bertatih nak praktis ilmu yang dipejari. Orang kata, sibuk macamana sekalipun, mesti buat juga sampai siap dengan baik. Jangan hangat-hangat taik ayam je. Kan?

Ni kakchik tengah menggodek-godek draf vlog kakchik la ni. Guna software Sony Vegas Movie Studio Platinum. Mesti siap hari ni. Mesti!

21.11.12

Salam Perjuangan! Pesanan Syeikh Ahmad Yasin kepada para Pemuda dan Pemudi

BISMILLAH




Pesanan Syeikh Ahmad Yasin kepada para Pemuda dan Pemudi :

☛ Wahai anak-anakku, telah tiba saatnya kalian kembali kepada ALLAH swt dengan meninggalkan pelbagai keseronokan dan kealpaan kehidupan dan menyingkirkannya jauh daripada kehidupan kamu. Telah tiba saatnya kalian bangun dan melakukan solat subuh secara berjemaah. Sudah sampai saatnya untuk kalian menghiasi diri dengan akhlak yang mulia, mengamalkan kandungan al-Quran serta mencontohi kehidupan Nabi Muhammad saw.

☛ Aku menyeru kamu wahai anak-anakku untuk solat tepat pada waktunya. Lebih dari itu, aku mengajak kalian wahai anak-anakku, untuk mendekat diri kepada sunnah Nabi kalian yang agung.

☛ Para Pemuda, aku ingin kamu menyedari dan menghayati makna tanggung jawab. Kalian harus tegar menghadapi kesulitan hidup dengan meninggalkan keluh kesah. Aku menyeru kamu untuk menghadap ALLAH SWT dan memohon keampunan dari-Nya agar Dia memberi rezeki yang berkat kepada kamu. Aku menyeru kamu supaya menghormati orang yang lebih tua dan menyayangi orang yang lebih muda. 

☛ Aku ingin kamu tidak tertidur oleh alunan-alunan muzik yang melalaikan, melupakan kata-kata yang menyebutkan cinta kepada manusia dan dunia serta menggantikannya dengan kata amal, kerja dan zikir kepada ALLAH. Wahai anak-anakku, aku amat berharap kamu tidak sibuk dengan muzik dan tidak terjerumus ke dalam arus syahwat.

☛ Wahai Puteriku , aku ingin kamu berjanji kepada ALLAH akan mengenakan hijab secara jujur dan betul. Aku meminta kamu berjanji kepada ALLAH bahawa kamu akan mengambil peduli tentang agama dan Nabi kalian yang mulia. Jadikanlah ibunda kamu, Khadijah dan Aisyah, sebagai teladan. Jadikan mereka sebagai pelita hidup kamu. Haram hukumnya bagi kamu untuk melakukan sesuatu yang boleh menarik perhatian pemuda supaya mendekati kalian.

Perkongsian ini kakchik salin dari fesbuk Ustaz Roslan Mohamed

2.11.12

AMALAN-AMALAN SUNAT HARI JUMAAT


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM.

[Perkongsian Ilmu]


CHECKLIST AMALAN-AMALAN SUNAT HARI JUMAAT:

✔ Memperbanyakkan selawat ke atas Rasulullah saw
✔ Membaca Surah Al-Kahfi
✔ Mandi sunat hari jumaat bagi mereka yang akan memunaikan solat jumaat
✔ Memperbanyakkan berdoa di sepanjang hari jumaat.
✔ Memperbanyakkan membaca Al-Quran
✔ Memperbanyakkan amalan bersedeqah
✔ Memperbanyakkan amalan sunat
✔ Memotong kuku kaki dan tangan
✔ Memperbanyakkan zikrullah
✔ Memakai pakaian sunnah
✔ Memakai wangi-wangian
✔ Hadir awal ke masjid

Rasulullah bersabda yang maksudnya :

“Sesungguhnya hari Jumaat adalah penghulu segala hari dan hari yang paling besar di sisi Allah Subhanhu wa Ta ‘ala iaitu hari yang lebih besar daripada hari raya Adha dan hari raya Fitrah, pada hari Jumaat itu terdapat lima kejadian iaitu hari yang dijadikan Adam ‘alaihissalam dan Baginda di turunkan daripada syurga ke muka bumi, dan pada hari itu juga wafatnya Adam ‘alaihissalam, dan Allah mengurniakan satu saat di mana doa-doa dikabulkan kecuali doa-doa maksiat, dan hari Jumaat juga akan terjadinya hari Kiamat”.

(HR Ibnu Majah)

~ Ustaz Don Daniyal
~ via fesbuk Tanyalah Ustaz

1.11.12

APA MAKSUD DAKWAH?

BISMILLAH

Ape maksud DAKWAH?




Ajak orang BUAT BAIK..

Bila ajak orang buat baik..
Tak ada syarat kena pakai kopiah, serban..
Tak ada syarat kena pakai jubah, serbah putih..
Tak ada syarat kena duduk atas meja baca kitab, buat jemaah dan sebagainya.

Ajak orang buat baik TERLALU LUAS,
Sekarang ini lebih luas dengan INTERNET..
Buka BLOG,
Buka WEBSITE,
Buka TWITTER,
Buka FACEBOOK,

Bila dia BERDAKWAH, orang tertarik jadi suka pada ISLAM..jadi PERBUATANNYA itu BERPAHALA di sisi Allah..♥♥








Sumber: Fesbuk
Related Posts with Thumbnails