Followers

26.5.12

HALAQAH WANITA BULANAN: Sikap Wanita Mulia

0 comments
BISMILLAH.

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

InsyaAllah hari ini kakchik ada program khas untuk wanita di perpustakaan kami. Sudah lama merancang, akhirnya hari ini Allah kabulkan hasrat kami. Program akan bermula jam 10.30 pagi nanti.

Kemungkinan besar perpustakaan kami akan meriah hari ni kerana pada masa yang sama, IKRAM Kelantan juga sedang bermesyuarat di Dewan Seminar di tingkat atas.

Semoga Allah memberkati usaha-usaha kami.


25.5.12

PESAN TOK GURU: Masa Depan Kita Ialah Akhirat.

2 comments
BISMILLAH.

"Masa depan kita sebenar ialah akhirat. Jika tidak ingin menggadaikan masa depan, ertinya hendaklah berfikir tentang kepentingan akhirat. Amatlah tidak betul jika menyebut masa depan tetapi dalam masa yang sama menggadaikan kepentingan akhirat." Al Fadhil TGNA

14.5.12

10% Financial Freedom Fund

6 comments
BISMILLAH.


Dah tua-tua ni baru betul-betul serius menabung. Kalau sejak dulu lagi kakchik buat begini, pasti banyak masalah telah diselesaikan seperti hutang kereta dan kalau membeli stok abaya dan buku boleh je terus dibayar penuh tanpa ansuran.

Itulah pentingnya ada MENTOR, ILMU, SISTEM/STRATEGI, TINDAKAN dan IMPIAN (MESTI). Ditambah pula dengan POWER (yang ni kakchik kongsi lain kalilah ya. Kalau dah tau tu alhamdulillah.). Kebanyakan orang yang pernah mengikuti kelas-kelas Dr Azizan Osman pastinya tahu kedua-dua makna di sebalik perkataan-perkataan ni.

M.E.S.T.I. P.O.W.E.R !!!

Sudah lama kakchik baca dalam buku T. Harv Eker tentang 7 tabung yang kita perlu ada untuk bebas kewangan tapi baru tahun ni kakchik betul-betul ikut formulanya selepas kakchik menghadiri IMKK pada bulan Feb lepas. Sebelum ni hanya buat ketika ingat je pastu selalu je langgar janji dengan diri sendiri.

Kali ni, alhamdulillah masih konsisten.

"I put money into my Financial Freedom Fund everyday." Alhamdulillah.

Bak kata Abang Abu, Mekanik Wang, dalam facebook dia MEKANIK $:
Sharing dari mekanik $ 

Kalau ingin mulakan sesuatu , tak kiralah nak menyimpan ke, melaburke, berniaga ke, apa apa pun, mulalah dengan langkah pertama dan kecil dahulu. Lebih lebih lagi kalau anda baru sahaja berkecimpung dalam benda tu.... 

Ia adalah yang terbaik dalam melakukan apa apa sahaja pun.

Kalau simpan tu, mulakan dengan simpan apa yang mampu dulu,contoh - kalau anda hanya boleh simpan $10 sahaja kerana bajet , jangan plak simpan $50 terus , lepas tu dah tak simpan lagi,,, biar sedikit tapi konsisten... Boleh tak..... Pasti Boleh

Aku dan kau Kaya dan Berjaya

Kakchik nak tambah kat hujung tu dengan ".... DUNIA dan AKHIRAT."

12.5.12

CERITA BERGAMBAR: Yaya Dengan Beg Rickworks

1 comments
BISMILLAH.

Inilah dia yang dikatakan kita hidup saling mempengaruhi jadi pastikan anak-anak kecil terpengaruh dengan perkara-perkara yang baik-baik saja. Tidak kira sama ada dari segi akhlak, amalan, pergaulan, pemilikan barangan dalam rumah misalnya, kawan-kawan atau apa saja. Pastikan segalanya yang baik-baik saja.

Hari ini, Yaya tertarik dengan beg Richworks kepunyaan kakchik yang digunakan untuk mengisi bungkusan-bungkusan abaya setiap kali kakchik perlu ke pejabat pos. Bagi kakchik beg itu antara sumber inspirasi jadi bila selalu digunakan dan dilihat, kakchik akan kembali bersemangat.

Cuba lihat apa yang Yaya lakukan apabila dia terlihat beg Richworks itu.









11.5.12

PESAN TOK GURU

2 comments
BISMILLAH.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera teman-teman semua.

Dalam kesibukan dengan pelbagai urusan hidup, marilah kita ingat-mengingati.


Memang benar, hakikatnya di atas dunia ini kita boleh saja membezakan antara satu sam alain dengan pangkat gelaran dan darjat namun segalanya akan ditinggalkan sebaik saja kita ditinggalkan di dalam kubur.

Bersendirian dan hanya nama kita saja yang tetap tinggal sebagai pengenalan diri.

Insaflah dan janganlah kita terlalu mementingkan semuanya itu melainkan kita sentiasa berusaha untuk menjadi ummat Nabi Muhammad saw yang benar-benar taat memegang amanah Allah SWT.

InsyaAllah.

8.5.12

PERKONGSIAN: 10 PERINGATAN UNTUK USAHAWAN

0 comments
BISMILLAH.




1. Tidak Taksub dan Terlalu Yakin Pada sesuatu Idea - Peniaga perlu pelbagaikan idea dan lihat yang mana berupaya memberi lebih ganjaran dan kejayaan kepada anda.

2. Membuat Pelan Pemasaran - Terdapat banyak cara untuk memasarkan perniagaan anda dengan kos yang rendah ataupun tanpa melibatkan kos. Sebagai contoh pemasaran melalui facebook, google adwords, forum di internet, dan lain-lain.

3. Kenali Pelanggan Anda - Kenali pelanggan anda secara dekat, tahu kehendak mereka pada masa kini dan masa hadapan, tahu corak pembelian mereka dan tahu bagaimana untuk membantu mereka. Perkara ini membantu anda mengenali perubahan citarasa pelanggan, produk serta perkhidmatan pesaing anda.

4. Peka Dengan Kedudukan Aliran Tunai Syarikat - Pengurusan tunai yang mantap penting untuk memastikan perniagaan berjalan lancar pada waktu tiada jualan berlaku.

5. Ambil Peduli Tentang Kakitangan - Seorang usahawan perlu mempunyai kesabaran, kesungguhan dan kemahiran dalam memberi motivasi, bimbingan dan pengurusan pekerja supaya moral dan produktiviti pekerja serta keuntungan syarikat dapat dipertingkatkan.

6. Dapat Membezakan Antara Kemungkinan Dengan Realiti - Usahawan yang berjaya hidup di dalam dunia yang penuh dengan kemungkinan tetapi mereka berbelanja dalam dunia realiti.

7. Membuat Pelan Jualan - Dengan adanya pelan jualan, anda dapat mengukur perkembangan kewangan dan kemajuan perniagaan anda.

8. Membina Pasukan - Anda perlu membina satu pasukan untuk mengagihkan tanggungjawab walaupun anda tahu kesemuanya sebab anda tidak boleh melakukan seorang diri untuk berkembang lebih maju.

9. Perlu Ada Penasihat - Bagi perniagaan kecil penasihat mungkin dari kalangan ahli keluarga atau sahabat yang boleh dipercayai. Jadikan ahli lembaga pengarah, untuk bersama mengkaji pelan dan keputusan perniagaan secara bersama.

10. Prinsip Menghabiskan Apa Yang Di Mulakan - Seorang usahawan yang berjaya akan terus berusaha mencapai segala yang diimpikan walaupun pernah mengalami kegagalan.

Kredit - Majalah Sukses

6.5.12

ONLINE SHOPPING

2 comments
BISMILLAH.

Semoga apa yang dikongsikan ada manfaatnya.

Sudah agak lama kakchik tak bercerita tentang 'shopping' kan? Bukan tak 'shopping' tapi sibuk dengan urusan lain, cerita pasal 'shopping' jadi tidak penting dan memang tidak penting pun untuk diceritakan. Tapi malam ni terasa nak berkongsi pula tentang 'shopping' ni. Harap-harap tidak membosankan. Kalau terasa takde 'point' penting, silalah baca pos-pos yang lain ya.

Sejak dunia perniagaan maya meletup ni kakchik sudah makin malas nak ke pusat membeli-belah. Alasan utama ialah kesesakan lalulintas dan masalah 'parking' kereta. Kota Bharu ni tau-tau ajelah, 'Syurga Membeli-Belah Pantai Timur' dan di mana saja ada pusat membeli-belah, dua-dua masalah tadi pasti ada. Itu yang malas nak keluar ke bandar tu.

Jadi, duduk ajelah di kerusi, buka internet, 'online' dan gunakan kebijaksanaan menguasai ICT untuk mencari apa juga benda yang diinginkan. Membeli-belah tersangatlah mudah dengan menggunakan internet dengan syarat ada perbankan internet, Paypal, kad debit atau kad kredit serta kepercayaan kepada syarikat-syarikat perniagaan alam maya, maka urusan membeli-belah akan cepat dan mudah.

Tunggu saja barang yang dibeli dalam talian sampai ke depan pintu. TAPI kena hati-hati, banyak syarikat yang jujur namun banyak juga syarikat yang menipu. Alhamdulillah setakat ini sudah masuk 5 tahun kakchik membeli-belah secara 'online', belum pernah terkena. Semoga tidak akan terkena sekali pun. Hanya 3 perkara yang kakchik membeli secara maya:- abaya, buku dan beg tangan. Itu je.

Inilah dia hasil kakchik 'online shopping' dalam sebulan dua ni. Sekarang dah kurangkan 'shopping' kerana kakchik sedang sebaik mungkin mempraktikkan tips-tips kekayaan dan kejayaan pengurusan wang yang diberikan oleh Mentor kakchik iaitu Dr. Azizan Osman dan Mekanik Wang iaitu Abang Abu. Antaranya ialah mesti mengisi tabung 'Financial Freedon Fund' setiap hari. InsyaAllah tips ini memang menjadi.

DKNY yang kanan tu ORI, beli dari US. FENDI yg kiri tu replika.
Dua-dua beli secara maya.

'Online shopping' ni sebenarnya boleh bawa mudarat jika tidak pandai menguruskannya terutama jika duit dalam bank banyak dan kita jenis orang yang mudah berkira. Asal nampak je cantik dalam gambar, kita terus je order dan bayar. Banyakkan berhati-hati agar duit kita tidak melayang begitu saja dan kita tanpa sedar menjadi boros. Hati-hati, sentiasa hati-hati.

Buku juga selalu kakchik beli secara 'online' terutamanya dari acmamall.com dan mph.com yang ada kemudahan pembayaran melalui maybank2u. Kakchik tak guna kad kredit, takut... takut lemah iman yang penyakit boros menimpa. Kakchik kenal diri kakchik yang kalau beli buku, sekali 'round' saja boleh cecah ribuan RM. Jadi, baik beringat sejak awal kan?

Baru je beli Rabu lepas.

Tapi, kali ni kakchik beli buku di kedai buku terus pada hari Rabu lepas. Lama-lama tak berkunjung ke Popular dan SMO di KB Mall tu rasa rindulah pula hehe. Jadi, inilah hasil singgahan di kedua-dua kedai buku tersebut. Ini siri pertama, insyaAllah siri kedua singgahan akan menyusul sehari dua lagi. Ada beberapa buah kitab yang kakchik ingin beli tapi baru ni ongkosnya tidak mencukupi.

InsyaAllah jika ada kesempatan kakchik bercerita lagi.

KakChik

SIBUK

1 comments
BISMILLAH. Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Apa khabar? Lama sungguh kali ni kakchik meninggalkan blog Keluargaku Sayang ni. Saban hari menanti waktu yang sedikit lapang untuk menuliskan sesuatu. Kalau lama sangat nanti blog akan terus bersawang dan makin susah untuk menulis kembali.

SIBUK

Rasanya setiap hari pun kakchik rasa sibuk walhal bukanlah sibuk sangat berbanding orang lain. Kerjaya sepenuh masa di perpustakaan adalah pilihan sendiri jadi mana boleh jadikan tugas dan amanah di situ sebagai alasan, sibuk.

Berniaga abaya adalah atas kehendak sendiri yang diberikan keizinan oleh suami. Seronok memanglah seronok apabila kita buat sesuatu yang kita suka tapi letihnya berganda. Itupun bukan kerana suka-suka nak berniaga bahkan semuanya kerana membantu suami juga. InsyaAllah sehingga kerjaya suami jauh lebih mantap dari sekarang.

Kerja jemaah yang kadang menuntut mesyuarat di waktu malam. Yang ini ada kalanya kakchik tidak dapat memenuhi semua jemputan dan penglibatan di dalam program dakwah Islami yang dijalankan. Terasa irihati juga melihat mereka yang tangkas, pantas dan cekap membahagikan masa hingga boleh siang malam buat kerja jemaah.

Begitulah kehidupan, semakin hari semakin banyak amanah yang perlu diselesaikan demi survival hidup di muka bumi ini. Ada amanah yang sememangnya wajib, ada amanah yang dipikul demi sebuah perjuangan, ada amanah yang sengaja dicari dan sebagainya. Semuanya bukan saja-saja nak buat tapi kerana memikirkan hujung jatuhnya kehidupan ini ialah sebuah kematian dan kematian ialah langkah seterusnya menuju Allah SWT.

Kakchik


Related Posts with Thumbnails